bio-forum.pl

Twardzioszek przydrożny

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od gru.2006
#0

1. Twardzioszek przydrożny
17.sty.07 00:19
Adrian Szymkiewicz

Może pytanie jest nie w porę (roku :), ale zainteresowałem się zbieraniem gatunków grzybów jadalnych, które inni grzybiarze (przeciętni) uważają za niejadalne/trujące. Od zawsze widywałem twardzioszka na trawnikach, łąkach i nigdy bym nie pomyślał że to jest grzyb jadalny!, a w dodatku (z tego co słyszałem) smaczny!!! Czy ktoś z Was, drogich forumowiczów, jadł ten grzybek i może mi go polecić??

P. S. Na wsi moich dziadków mówią na to "psiaki" a tu taka niespodzianka!

od sty.2004
#0

2. Twardzioszek przydrożny
17.sty.07 06:49
Andrzej "mel_My5B"

Dawno temu miałem sąsiadów, którzy to spożywali, pamiętam że też jadłem, nawet mi smakowało i do tej pory żyję:-). Grzybki smażyli na masełku z odrobiną soli. Z tego co pamiętam to to że były nieco włókniste ale może to kwestia przyrządzenia. U nas mówi się na to potocznie "psińce".

od paź.2005
#0

3. Twardzioszek przydrożny

Adrianie, dla mnie to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Znam też takich którzy stawiają go na półce z borowikiem i kurką. Zajadałem się nim całe lato. Dla mnie najsmaczniejszy w tradycyjnym wydaniu: z cebulką na maśle. A włókien nie zaobserwowałem. Może mają je starsze osobniki. Ale te z kolei są w sposób naturalny eliminowane z obiegu. I jeszcze jedno: jemy tylko kapelusik. Nazwa jest od twardej i niejadalnej cienkiej nóżki.

od kwi.2004
#0

4. Twardzioszek przydrożny

Jadam go zawsze, jak znajdę. Zastosowanie wszechstronne: zupa, duszone, panierowane (chociaż wtedy bardziej czuć panierkę). Pięknie pachną. Dobrze się suszą.

od maj.2007
#0

5. Twardzioszek przydrożny
6.cze.07 13:43
jotesz

Dalibyście zdjęcia...

Czytałem tylko, że najznakomitszy jest jako rewelacyjna przyprawa - ususzony i starty na proszek.

Nigdy nie próbowałem, bo jakoś nie trafiłem albo omijałem nie poznająć.

od kwi.2004
#0

6. Twardzioszek przydrożny

Teraz jest tego sporo na trawnikach. Jest małe, beżowe i ma szerokie blaszki

f2.grzyby.pl

od sie.2006
#0

7. Twardzioszek przydrożny

Całkowicie zgadzam się z Arkiem! Też wolę go od wielu innych grzybów i z niecierpliwością czekam na wysyp w moich okolicach. Byłem w niedzielę i patrzyłem, czy już się pojawia, ale jeszcze nie, musiałem zadowolić się kurkami, gołąbkami i pieczarkami. Osobiście polecam go w panierce (robiony jak kanie) chociaż trzeba wybierać te większe grzybki, żeby było co usmażyć. Suszony i starty na proszek - też próbowałem, godny polecenia, ale borowik ma jednak intensywniejszy aromat. Ogólnie - grzybek uniwersalny i bardzo smaczny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji