bio-forum.pl

2006-04-27 Trzebinia - przez Paryż do Psar

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-04-27 Trzebinia - przez Paryż do Psar
28.gru.14 10:32
Piotr Grzegorzek

Cały odcinek od Myślachowic przez Galman i Paryż do tytułowych Psar jest jedną z tras opisanych przeze mnie w przewodniku "Więcej niż jura". Ten etap naszej wędrówki oznaczyłem kolorem żółtym, na niebiesko podkreślając miejsca wykonywania zdjęć.

Zaczynamy od Galmanu, gdzie znajdowały się kopalnie galmanów. Teraz są tam liczne zapadliska i warpie. Całość porasta buczyna.

Krajobraz urozmaicają nieliczne śmieci. Niektóre z nich są bardzo okazałe.

A to już drugi plan zdjęciowy. Odcinek drogi do Paryża. Tutaj po jej prawej stronie w lesie sosnowym oglądamy liczne zapadliska po kopalni galmanu Katarzyna.

Jesienią ten teren został spustoszony przez wichurę. Oto jej skutki.

Runo lasu urozmaicał płat pokryty konwalijką dwulistną - Maianthemum bifolium.

Były też kopczyki pokryte borówką czarną - Vaccinium myrtillus.

I jeszcze jedna ilustracja dla akcji "Przeminęło z wiatrem".

Przez Paryż przemknęliśmy nie robiąc zdjęć. Trzecia seria rozpoczęła się na drodze granicznej w obrębie lasu. Tutaj na lewo znajduje się Trzebinia, na prawo Paryż. Ta instalacja znajdowała się po paryskiej stronie drogi.

A to już trzebińska strona lasu i jedna kilku sztolni odwadniających złoża.

Ta część lasu była bardzo spustoszona przez wichurę.

W tej okolicy znajdują się liczne hałdy skały płonnej.

Większość z nich to niewielkie trapezoidalne pryzmy.

I jeszcze jedno zapadlisko.

Następnie bardzo szybko przemknęliśmy w rejon kopalni Jan w Psarach. To czwarty plan zdjęciowy. Tutaj dominuje buczyna na warpiach.

Runo lasu ubarwiał groszek wiosenny - Lathyrus vernus.

Rzadką domieszką jest tutaj świerk pospolity - Picea abies.

Po prostu buk pospolity - Fagus sylvatica rządzi.

Na zakończenie w runie lasu uchwyciłem jeszcze kopytnika pospolitego - Asarum europaeum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji