bio-forum.pl

2014-04-07 Sosnowiec Zagórze - spacerkiem przez park - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-04-07 Sosnowiec Zagórze - spacerkiem przez park - część 1
27.gru.14 13:41
Piotr Grzegorzek

To było moje drugie spotkanie z tym parkiem. W pierwszym odcinku poznamy ówczesny stan części południowo-wschodniej, w rejonie ulic Braci Mieroszewskich i Zamkowa. Na razie stoję przed przejściem dla pieszych przy ulicy Braci Mieroszewskich. Patrzę na lewo.

Patrzę na prawo.

Przechodzę na drugą stronę ulicy i staję na skraju parku.

Zauważyłem, że właśnie zakwitł klon zwyczajny - Acer platanoides.

Do parku wkraczam, korzystając, jak to się powiada ze szlaku wydeptanego przez zwierzynę.

Praktycznie wszystkie drzewa były jeszcze bezlistne.

Za to w runie pojawił się czosnek niedźwiedzi - Allium ursinum.

I tak dotarłem pod placówkę oświatową o nazwie Akademia Pana Kleksa.

Teraz zaczynam penetrować drzewostan ciągnący się po ulicę Zamkową.

Jak widać czosnek niedźwiedzi - Allium ursinum jest władcą runa.

Jedynie nieliczne egzemplarze przekraczają linię muru.

To dzięki temu gatunkowi jest tutaj bardzo zielono.

Natrafiłem też na miejsce z licznymi siewkami.

A poza tym śmieci ci tutaj dostatek.

Bliżej ulicy Zamkowej czosnek zanika. Za to w drzewostanie pojawiają się liczne młode klony zwyczajne - Acer platanoides.

Skręcam teraz w kierunku szpitala. Jego obiekty powstały niewątpliwie na gruntach parku, który swego czasu był ogródkiem przydomowym Mieroszewskich. To był jeden z elementów polityki eliminacji przeżytków przeszłości.

Na drzewach zauważyliśmy znaki wskazujące na to, że równolegle z opracowaniem w którym uczestniczyłem, ktoś prowadzi inne. Jak wiadomo wynikiem tych działań była "Zagórska masakra piłą mechaniczną".

Na razie nie zawracałem sobie tym głowy, podziwiając kolejne łany czosnku niedźwiedziego - Allium ursinum.

Część roślin przymierzała się do kwitnienia.

Potem zwróciłem uwagę na drzewo z rozległą, ale gojącą się raną.

Widziałem też kwitnącego zawilca gajowego - Anemone nemorosa.

Potem uchwyciłem kolejną kępę czosnku niedźwiedziego - Allium ursinum.

I tak dotarłem do głównego traktu łączącego ulicę Braci Mieroszewskich z ulicą Szpitalną.

Ciąg dalszy oczywiście nastąpi.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji