bio-forum.pl

2006-04-14 Jaworzno - migawki z czterech miejsc

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-04-14 Jaworzno - migawki z czterech miejsc
26.gru.14 22:47
Piotr Grzegorzek

Tego dnia byłem w Jaworznie. Kręciliśmy krótkie migawki dla miejscowej telewizji CTv Jaworzno. Na początku był były kamieniołom Pieczyska potem góra Wielkanoc i w końcu rzeka Kozi Bród oraz rezerwat w dolinie Żabnika. Tak to przedstawia się na mapie.

Punkt pierwszy to ciemnobrązowe kółko z lewej strony mapy. Tutaj w ścianie kamieniołomu przy ulicy Płetwonurków widać przekrój przez warstwy z czerwonymi galmanami.

Jaśniejsze kreski pośrodku ściany wyrobiska wskazują na obecność krzemieni. Poniżej nich powinny być warstwy gogolińskie, powyżej nich górażdżańskie.

Punkt drugi to niebieskie kółko w dole mapy na prawo od linii kolejowej. Tutaj sfotografowałem fiołka - Viola hirta.

Potem był widok ogólny z głogami - Crataegus na krawędzi wzniesienia.

Kolejne trzy zdjęcia z punktu trzeciego, oznaczonego zielonym kółkiem przedstawiają fragmenty uregulowanego koryta Koziego Brodu w osi leśnego przedłużenia ulicy Zdrojowa.

Większość zdjęć wykonałem nad Żabnikiem, czyli w punkcie czwartym, oznaczonym żółtym kółkiem. Na początku skrzek i żaby na jego powierzchni. Sądząc po kolorach to żaby moczarowe.

Tym sposobem obaliliśmy tezę, że nad Żabnikiem nie ma żab.

W tej okolicy statystycznie rzecz biorąc zima trwa najdłużej. Oto brzoza brodawkowata - Betula pendula, która w związku z wysokim stanem wody spoczywa na lodzie.

Następnie zerkamy w górę strumienia.

Potem podziwiam wychodzącą z wody brunatną żabę. Coś mi mówi, że ten gatunek to żaba trawna.

Ponownie podziwiam taflę wody.

Idąc nieco w górę wzdłuż prawego brzegu natknąłem się na ściętą olszę czarną - Alnus glutinosa.

Oto pniak po tym drzewie.

Woda ma tutaj prawie zawsze taki odcień.

Niestety, mogłem sobie pozwolić tylko na te nieliczne migawki, ponieważ bardzo nam się spieszyło.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji