bio-forum.pl

2006-04 Chrzanów - ulica Oświęcimska i park w cztery dni

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-04 Chrzanów - ulica Oświęcimska i park w cztery dni
25.gru.14 21:49
Piotr Grzegorzek

Ponieważ w tamtym okresie nie robiłem zbyt dużo zdjęć zaistniała konieczność łączenia fotoreportaży wykonanych w różnych dniach, o ile dotyczyły tej samej okolicy. Te powstały w rejonie tytułowej ulicy i parku, czyli tam gdzie odpoczywam, mieszkam i pracuję. Na początku mapa.

Jest 2 kwietnia. W miejscu gdzie na mapie pojawia się litera O z nazwy ulicy zauważyłem wychodzące na ścianę domu ślimaki ogrodowe - Cepaea hortensis.

Następnie tam, gdzie znajduje się małe żółte kółko udokumentowałem jemiołę pospolitą - Viscum album na gałęzi krzewu pigwowca pośredniego - Chaenomeles x superba. Od 2014 roku to już historia. Właściciel krzewu usunął tę gałąź.

A to już park, czyli duża żółta plama. Na początku polowałem na śpiewającego szpaka.

Potem zauważyłem pierwsze kwitnące przylaszczki pospolite - Hepatica nobilis.

Następnie zacząłem śledzić spacerującą i pożywiającą się sierpówkę.

8 kwietnia przy ulicy Oświęcimskiej w okolicy oznaczonej ciemnożółtym kółkiem udokumentowałem młodą jemiołę pospolitą - Viscum album na konarze jarząbu szwedzkiego - Sorbus intermedia.

Potem ponownie udokumentowałem jemiołę pospolitą - Viscum album na gałęzi krzewu pigwowca pośredniego - Chaenomeles x superba.

9 kwietnia dokumentowałem okolice fioletowego kółka, czyli okolicę gdzie mieszkam. Na początku korona ponad 150 - letniego kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum.

Jego łuszcząca się kora ma ciekawy rysunek.

Nieco dalej w miejscu, gdzie ulica Łowiecka raptownie skręca na pniu młodego dębu szypułkowego znalazłem tarczownicę bruzdkowaną - Parmelia sulcata.

Później w ogrodzie sąsiada śledziłem gołębie grzywacze. Było to moje pierwsze bliskie spotkanie z tymi ptakami.

16 kwietnia ponownie poruszam się tylko po parku. Na początku śledzę pożywiające się szpaki.

Towarzyszył im samiec zięby.

Potem obejrzałem kwitnącą złoć żółtą - Gagea lutea.

Na on czas masowo kwitła cebulica syberyjska - Scilla sibirica. Tutaj ponadto widać liście ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.

A na zakończenie jeszcze jedna zięba.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji