bio-forum.pl

Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2002

1. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?

Mam kolejny gatunek jeleniaka:-))) Wielkość owocników 1, 5-4 cm średnicy. Rosły w lesie - a raczej pod lasem - sosnowym.

Tego jeleniaka chyba nie ma w książce prof. Ławrynowicz:-))) Właśnie go mikroskopowałem. Zarodniki w DWÓCH sortach wielkościowych sięgające ponad 40 mq wielkości!!! Urzeźbienie przypomina powierzchnię... Marsa:-))) Normalne cuda. Mikrofotki wrzucę jutro. Przekopałem dziś ze trzy ary lasu i padam jak kawka:-)))

od sie.2002

2. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?
15.sty.07 21:16
Piotr Perz "pimpek"

Hej,

sprawdzałęś kształt worków, amyloidalność wotków i takie tam inne cechy?

Z niecierpliwością czekam na fotki :)

od lip.2002

3. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?

No więc dzisiaj już na zimno poanalizujmy tego jeleniaka. Najpier kilka fotek kolejnych owocników, faktura kory, ogólny pokrój no i przekrój przez perydium - tu widać zasadniczą róznicę w stosunku do E. muricatus, oraz E. granulatus

Kiedy zmikroskopowałem pierwszy owocnik i trafiłem na DWA typy zarodników w różnych wielkościach coś mi zaświtało, że o takim zjawisku czytałem. Dobrze mi świtało, tylko że rzecz dotyczy E. muricatus - tu gatunek całkowicie wykluczony. Przemierzyłem drugi owocnik - to samo. Zarodniki obydwu grup miały następującą wielkość:

Zarodniki duże (28, 0) 28, 6-31, 5 (31, 8) mq śred. 31, 5 mq

Zarodniki małe (15, 9) 16, 2-18, 8 (19, 1) mq śred. 18, 8 mq

Zarodniki mają bardzo ładną fakturę. Urzeźbienie przypomina... pola lawy, Marsa? W każdym razie jest ładne i pasuje doskonale do... Elaphomyces asperulus - jeleniaka szorstkiego. Nawet wielkość tych dużych zarodników też pasowałaby do tego gatunku, tylko że skąd te dwa sorty?

Postanowiłem więc pooglądać kolejnego i tu szok całkowity. Urzeźbienie zarodników takie samo, sorty jak najbardziej, tylko że wielkość zdecydowanie większa. Pomiar z 3 owocnika:

zarodniki duże (35, 0) 36, 6 - 41, 7 (46, 1) mq śred. 39, 3 mq

zarodniki małe (16, 5) 17, 2 - 20, 7 (21, 9) mq śred. 19, 1 mq

Tak więc tu moja wiedza się skończyła:-))) Wiedza zawarta w tomie flory też - bo jedyna wzmianka o podwójnych zarodnikach dotyczy E. muricatus. Zresztą nawet gdyby przyjąć hipotezę E. asperulus to duże zarodniki trzeciego owocnika są zdecydowanie za duże.

Na stanowisku znalazłem dziewięć owocników - wszystkie w pełni dojrzałe. Tak więc o workach możemy zapomnieć. Chyba że znajdę tam młode...

Acha. A skąd mam kolejne jeleniaki skoro Tajga jest wyłączona? Ano pojechałem w niedzielę w miejsce które jakiś czas temu Tajga wystawiała, a ja tam nic nie znalazłem. Tajga to miejsce pokazywała z takim zapałem i taką pewnością, że i ja byłem pewien że tam coś będzie. Albo za tym pierwszym razem źle szukałem, albo za szybko skończyłem. Wczoraj dosłownie 40 cm od miejsca w którym zacząłem kopać na podstawie wskazań Tajgi trafiłem na pierwszy grzyb. Łacznie było ich - sarnich i tych powyżej ponad 100... Rodzinka - kiedy zaobaczyli poniższą fotkę - zaproponowała mi intensywne leczenie w zakładzie. Pimpek też wspominał coś o doktorach. Spisek jakiś czy co?

Miejsce ładnie posprzątałem, poukładałem mech na swoje miejsce tak że prawie nie ma śladow:-))) Prócz zapisu w moim GPS-e.

Zdjęcie pokazuje też siedlisko obydwu gatunków - sosnowy las z bardzo pojedynczymi dębami i olchami. Liście dębu które widać na zdjęciu to zmyła spowodowana silnym wiatrem - w promieniu co najmniej 15 metrów były tylko sosny.

od sie.2002

4. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?
16.sty.07 00:34
Piotr Perz "pimpek"

Chm..... takie dobrze widoczne miejsce "przyrośnięcia" do sznurów grzybni, które widać na pierwszym foto bardziej by mnie nakierunkowywało do Scleroderma, zwłaszcza, że ten rodzaj tez ma różnie-brodawkowane i okrągłe zarodniki.... a u Ciebie worków nie widać.....

To tylko taki pomysł, bo ani ja nie jestem od podziemnych, ani od Scleroderma.

od maj.2003

5. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?
16.sty.07 09:00
Anna Kujawa "AniaK"

Scleroderma odpada.

Mam E. asperulus oznaczony przez prof. Ławrynowicz w moim zielniku. Zerknęłam na zarodniki - są zarówno małe, jak i duże. Tyle, że duże nie osiągają 40um, dochodzą do 35-38um.

W tym przypadku przyjęłabym, że to E. asperulus (wielkość owocników, urzeźbienie zarodników, kolor perydium na przkroju). Przy zróżnicowaniu i niediagnostycznej wielkości zarodników (podkreślane jest to przy jeleniakach) te kilka um uznałabym za nieistotne (ale warte odnotowania!)- tym bardziej, że zakres wielkości podawany w Nordic Macromycetes to już 25-38um.

Hm... czy z tego lasu jeszcze cos zostanie????

Aha - jeszcze jedno - jesli wyciągasz jeleniaki, to jesli towarzyszy im siarkowo-żółta grzybnia, to znak, że rozwijają się tam maczużniki. Miałes już coś takiego?

od sie.2002

6. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?
16.sty.07 09:09
Piotr Perz "pimpek"

O...... jaka zmyłka! Wniosek? Opatrzenie, opatrzenie i jeszcze raz opatrzenie :)

od maj.2003

7. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?
16.sty.07 09:23
Anna Kujawa "AniaK"

Grzyby "robią dowcipy" nawet tym opatrzonym;-)

Dodam do wniosku:

Nawet, gdy wydaje ci się, że jesteś już opatrzony/a to... tylko tak ci się wydaje;-)))

i jeszcze jeden:

Nawet najlepiej opatrzony czasem wypatrzy kompletnie nie to, co powinien wypatrzyć, tylko to, co CHCE wypatrzyć;-)

od lip.2002

8. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?

No to super - bo nowy dla mnie gatnek podziemny:-))) Ale i szkoda, bo mogło być ciekawiej:-)))

No to mamy zaliczone trzy najpospolitsze - czas kopać dalej:-)))

Wykopka tylko tak tragicznie wygląda. Po "posprzątaniu" trudno było to miejsce odróżnić od reszty lasu, tak że szkody estetyczne są tu minimalne, a te trochę porwanych korzonków runa szybko się odrodzi:-))) Po pierwszym deszczu już nie da się tego miejsca odróżnić absolutnie - dlatego łażę po lesie z GPS-em. Nie mam wyrzutów - w lesie co rusz trafiam na miejsca rozryte przez dziki i sarny - o dużo większym stopniu destrukcji i rzecz jasna nie-posprzątane. A w każdym lesie jest co najmniej 1000 raz więcej dzików i saren niż Spinmasterów:-))) W początkach kopaczej kariery też miałem rozterki czy aby tak należy, czy wolno... Zrobiłem rachunek sumienia i teraz nie mam rozterek. Szkodliwość nie większa niż pozyskiwanie innych grzybów, pod warunkiem sprzątania po sobie - no a poza tym inaczej się nie da:-)))

Jeśli każda siarkowożółta grzybnia to grzybnia maczużników to w Siemianowicach rośnie ich milion:-))) Trafiam na taką grzybnię dosć często - ale czasami nie ma w jej okolicy jeleniaków. Trzeba poczekać do sezonu maczużnikowego i sprawdzić.

od maj.2003

9. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?
16.sty.07 10:17
Anna Kujawa "AniaK"

Odnośnie wykopek czuję się uspokojona:-)

Żółtą grzybnię ma jeszcze podgrzybek brunatny.... i nie tylko. Myślę, że po pierwszym maczużniku będzie wiadomo, jak ją rozpoznawać (obrastanie owocników jeleniaków, sznury grzybniowe, jaskrawy kolor) i odróżniać od innych żółtych grzybni.

A Cenococcum, o którym wspomina prof. Ławrynowicz, że towarzyszy dużej cześci stanowisk jeleniaków? Nie masz?

od lip.2002

10. Podziemne - jeleniak z wielkim znakiem ?

Szukam wściekle ale nie mam. Ponoć występuje na 50% stanowisk jeleniaków. Na 7 stanowisk nie znalazłem ani jednej sztuki:- (( ( Ale... kopię dalej:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji