bio-forum.pl

2006-03 Chrzanów - dwa dni w parku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2006-03 Chrzanów - dwa dni w parku
14.gru.14 07:41
Piotr Grzegorzek

Tamtego roku przede wszystkim skupiałem się na różnego rodzaju bydlątkach, ponieważ w Muzeum w Chrzanowie przygotowywałem wystawę czasową pod hasłem "Bezkrwawe łowy". W tym też celu w kolejne dwa marcowe dni przeszedłem się po parku.

Jest 24 marca. Wszędzie leży śnieg, jest zimno, ale bez przesady. Zauważyłem, że gawrony przyleciały.

Ptaki oczywiście zawzięcie dyskutują i zajmują się porządkowaniem gniazd.

Zwracałem także uwagę na grzyby. Oto gmatwica chropowata - Daedaleopsis confragosa na skrzydłorzechu kaukaskim - Pterocarya fraxinifolia. Niestety, nie zdążyłem zebrać okazów do zielnika.

I kolejny gawron. Ten siedzi na jesionie wyniosłym - Fraxinus excelsior.

Pojawiły się też kawki.

Towarzyszą im gołębie miejskie.

A to moje ulubione zdjęcie, które trafiło na tamtą wystawę - Gawron na lodzie.

To podobna sytuacja. Niestety, nie pamiętam, czy to ten sam ptak.

Tutaj za gawronem podąża kawka.

W koronach drzew też było ciekawie. Oto kawka na gałęzi. Ten sam ptak w dwu ujęciach. Rozgląda się. Drugie zdjęcie też trafiło na wystawę.

Tutaj gołąb miejski podąża ku kałuży.

Kolejna para kawka z gawronem.

I jeszcze jedna kawka.

Na granicy parku uchwyciłem synogarlicę turecką zwana też sierpówką. Ptak siedzi na jesionie wyniosłym - Fraxinus excelsior.

A tak wyglądał wówczas budynek znajdujący się na lewo od muzeum. W porównaniu z dniem dzisiejszym jest dobrze.

A to zachodnia fasada budynku pomiędzy ulicami Mickiewicza i Śląską.

Kolejny spacer po parku ze służbową Minoltą odbyłem 28 marca. Na początku pod drzewami polowałem za samcem kosa. akcja dzieje się w sąsiedztwie cisu - Taxus baccata. Reszty drzew nie jestem w stanie sobie przypomnieć.

Potem zauważyłem, że zakwitły przebiśniegi - Galanthus nivalis. Oczywiście na skwerku blisko muzeum nie miały czego przebijać.

A na naszym parkingu kos zażywał lodowatej kąpieli. Pierwsze zdjęcie trafiło na wystawę.

Ostatnie zdjęcie przedstawia kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum, który parę tygodni temu utracił spory konar. To drzewo zostało "zniknięte" na początku 2013 roku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji