Potrzebuje pilnie pomocy: (
Chciałam sie dowiedziec jakie sa naklady pracy/rok (orientacyjna ilosc godzin) przy uprawie 1000 balotów boczniakow oraz koszty energi czyli woda, prad itp. poza tym interesuje mnie czy w małopolsce tzn. okolice Krakowa znajde rynki zbytu na boczniaki oraz na jakiej podstawie obliczany jest podatek. Proszę bardzo o dpowiedz.
Naliczanie podatku zależy od wielu rzeczy. Czy jesteś rolnikiem (jakim?) czy prowadzisz działaność gospodarczą. Widzę, że NIE prowadzisz działalności gospodarczej, bo byś takiego pytania nie zadała. A więc nie będąc rolnikiem i zakładając działalność gospodarczą takiego typu MOŻE uda Ci się wskoczyć na "ryczałt" (znajdź w googlach co to jest). Ja jednak mimp wszystko polecałbym "opodatkowanie na zasadach ogólnych" (znajdź) czyli książke przychodów i rozchodów. Umożliwi to ładne okosztowanie działalności i pewną możliwość wpływania na wysokość podatku naliczonego..... i przede wszystkim na VAT, bo chyba przy takiej produkcji VAT jest mniejszy nic 22% (mogę się mylić) a większość koszt ów jest 22%!!
Niech może wypowie się w w/w sprawie jeszcze Jola :) a w sprawie nakładów - to nalezy spytac praktyków, czyli nagrzyby.pl - pozdrawiam!