bio-forum.pl

Nakłady przy boczniakach +rynki zbytu

bez logowania - można przeglądać
uprawa grzyb.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Nakłady przy boczniakach +rynki zbytu
13.sty.07 15:39
beata zawada ("beata2007")

Potrzebuje pilnie pomocy: (

Chciałam sie dowiedziec jakie sa naklady pracy/rok (orientacyjna ilosc godzin) przy uprawie 1000 balotów boczniakow oraz koszty energi czyli woda, prad itp. poza tym interesuje mnie czy w małopolsce tzn. okolice Krakowa znajde rynki zbytu na boczniaki oraz na jakiej podstawie obliczany jest podatek. Proszę bardzo o dpowiedz.

od sie.2002

2. Nakłady przy boczniakach +rynki zbytu
13.sty.07 15:50
"pimpek"

Naliczanie podatku zależy od wielu rzeczy. Czy jesteś rolnikiem (jakim?) czy prowadzisz działaność gospodarczą. Widzę, że NIE prowadzisz działalności gospodarczej, bo byś takiego pytania nie zadała. A więc nie będąc rolnikiem i zakładając działalność gospodarczą takiego typu MOŻE uda Ci się wskoczyć na "ryczałt" (znajdź w googlach co to jest). Ja jednak mimp wszystko polecałbym "opodatkowanie na zasadach ogólnych" (znajdź) czyli książke przychodów i rozchodów. Umożliwi to ładne okosztowanie działalności i pewną możliwość wpływania na wysokość podatku naliczonego..... i przede wszystkim na VAT, bo chyba przy takiej produkcji VAT jest mniejszy nic 22% (mogę się mylić) a większość koszt ów jest 22%!!

Niech może wypowie się w w/w sprawie jeszcze Jola :) a w sprawie nakładów - to nalezy spytac praktyków, czyli nagrzyby.pl - pozdrawiam!

od sie.2002

3. Nakłady przy boczniakach +rynki zbytu
13.sty.07 15:56
"pimpek"

No i jeśli się zdecydujesz to pamiętaj, aby wszystkie koszty zacząć ponosić dopiero PO zarejestrowaniu działalności - wówczas będziesz je mogła odliczyć od przychodu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji