bio-forum.pl

z mchu

bez logowania - można przeglądać
GRej256953

od mar.2010

1. z mchu
a mchu
z mchu 2

Znaleziono 21. 11. 2014. Las mieszany z dominacją świerka, domieszką dębu i sosny. We mchu, pojedynczy owocnik, Trzon długi, pusty, ciemniejszy i dołu, jaśniejący ku górze. Kapelusz około 8mm. Zapachu nie wyczułam. Zdjęcia słabe, ale pogoda była pod psem, ręce mi grabiały.

od wrz.2005

Cystoderma, do sprawdzenia. Poproszę.

od mar.2010

3. z mchu

No to dodam trochę informacji.

1. woj. łódzkie

2. powiat pabianicki

3. ATPOL: DE-05

A, no i wysyp się nie udał, ale suszek jest.

od maj.2009

4. z mchu

wysyp to był biały, pewnie na białej kartce:-)

od mar.2010

5. z mchu

Cholera, już więcej takiego błędu nie zrobię. Położyłam na tej kartce 2 inne małe grzybuski i tamte dały wysyp kolorowy, więc, ja idiotka, założyłam, że ten nie wysypał. Ponieważ pozostałe nie stanowiły dla mnie tajemnicy, wywaliłam kartkę, przełożyłam ziarnówkę do struny i dupa. Czy jakieś zarodniki zostały? Nie znam się na tym. Oj, myśleć to trzeba nawet przy łapaniu pcheł, a co dopiero przy grzybach! Psia krew!

od lis.2008

6. z mchu
25.lis.14 21:01
ala mikołaj "wink"

to następnym razem obejrzyj sobie tę kartkę prostopadle do źródła światła, patrząc nieco po skosie z oczami na wysokości kartki :)

od sie.2002

7. z mchu
25.lis.14 21:06
"pimpek"

hehehehe, ale Wy, podstawczakowcy, to się macie z tymi wysypami: D: P

od wrz.2005

oj, poza wyjątkami (Paxillus) nie mają one żadnego zastosowania: D

od mar.2010

9. z mchu

No może proszę już nie kopać leżącego:- ( Czy ktoś mi powie, czy zarodniki jakieś zostały?

od maj.2003

10. z mchu
25.lis.14 21:25
Anna Kujawa "AniaK"

zostały, zostały - na blaszkach

BG sobie poradzi:-)

od lis.2008

11. z mchu
25.lis.14 22:41
ala mikołaj "wink"

oj, przepraszam bardzo, ale mają zastosowanie, w Russula: P

jak się nie ma choćby smużki, albo śladu na blaszkach, a grzyb wygląda tak jak 10 innych, to jest lekki "kłopocik": D

od wrz.2005

12. z mchu

Alu, napisałem "wyjątkami" i podałem jeden przykład - liczba mnoga "wyjątku" wskazuje na to, że jest coś jeszcze: D

od lis.2008

13. z mchu
25.lis.14 23:13
ala mikołaj "wink"

oj dobla, dobla, przeca się nie wykłócam: D

od wrz.2005

14. z mchu

C. jasonis var. jasonis

miejscowość?

od mar.2010

15. z mchu

1, 5 km na południowy zachód od miejscowości Pawlikowice Drugie

od mar.2010

16. z mchu

Czy ten też GRejowy?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji