Znaleziono 21. 11. 2014. Las mieszany z dominacją świerka, domieszką dębu i sosny. We mchu, pojedynczy owocnik, Trzon długi, pusty, ciemniejszy i dołu, jaśniejący ku górze. Kapelusz około 8mm. Zapachu nie wyczułam. Zdjęcia słabe, ale pogoda była pod psem, ręce mi grabiały.
Cystoderma, do sprawdzenia. Poproszę.
No to dodam trochę informacji.
1. woj. łódzkie
2. powiat pabianicki
3. ATPOL: DE-05
A, no i wysyp się nie udał, ale suszek jest.
wysyp to był biały, pewnie na białej kartce:-)
Cholera, już więcej takiego błędu nie zrobię. Położyłam na tej kartce 2 inne małe grzybuski i tamte dały wysyp kolorowy, więc, ja idiotka, założyłam, że ten nie wysypał. Ponieważ pozostałe nie stanowiły dla mnie tajemnicy, wywaliłam kartkę, przełożyłam ziarnówkę do struny i dupa. Czy jakieś zarodniki zostały? Nie znam się na tym. Oj, myśleć to trzeba nawet przy łapaniu pcheł, a co dopiero przy grzybach! Psia krew!
to następnym razem obejrzyj sobie tę kartkę prostopadle do źródła światła, patrząc nieco po skosie z oczami na wysokości kartki :)
oj, poza wyjątkami (Paxillus) nie mają one żadnego zastosowania: D
No może proszę już nie kopać leżącego:- ( Czy ktoś mi powie, czy zarodniki jakieś zostały?
zostały, zostały - na blaszkach
BG sobie poradzi:-)
oj, przepraszam bardzo, ale mają zastosowanie, w Russula: P
jak się nie ma choćby smużki, albo śladu na blaszkach, a grzyb wygląda tak jak 10 innych, to jest lekki "kłopocik": D
Alu, napisałem "wyjątkami" i podałem jeden przykład - liczba mnoga "wyjątku" wskazuje na to, że jest coś jeszcze: D
oj dobla, dobla, przeca się nie wykłócam: D
C. jasonis var. jasonis
miejscowość?
1, 5 km na południowy zachód od miejscowości Pawlikowice Drugie
Czy ten też GRejowy?