bio-forum.pl

Czerwono-pomarańczowy u podstawy pniaka

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006
#0

1. Czerwono-pomarańczowy u podstawy pniaka
24.lis.14 17:28
Jaroslaw Makowski "maj"

Wysok. 3 mm z trzonkiem. Rósł na łodyżkach mchów pod zmurszałym pniem. Czy coś się można o nim powiedzieć?

od maj.2010
#0

2. Czerwono-pomarańczowy u podstawy pniaka

Arcyria. Bez mikroskopu dalej ciężko. Jedna z kilku "czerwonych" - w typie Arcyria affinis, denudata i podobne.

od gru.2006
#0

3. Czerwono-pomarańczowy u podstawy pniaka
24.lis.14 18:48
Jaroslaw Makowski "maj"

Nie mam teraz kamerki. Włośnia była rozgałęziona, jakby grzebieniasta z krótkimi tępymi końcówkami. Zarodniki jasno zółto-zielonkawe, gładkie. Może można coś zawęzić?

od maj.2010
#0

4. Czerwono-pomarańczowy u podstawy pniaka

Tam by trzeba oglądać - ornamentację wewnętrznej strony kieliszka (ledwie to widać nawet pod imersją) i stwierdzić czy włośnia - a/ jest przytwierdzona do kieliszka czy też b/ wnika do trzonka, nie przytwierdzona do kieliszka. Do tego dochodzi obecność w trzonku "niedokształconych";-) zarodników. Przydatna była by informacja o wymiarach zarodników, a także dobrze było by poczekać aż włośnia się rozpręży i zobaczyć jak to wygląda po rozprężeniu - czy zarodnie utrzymują kształt czy tez zmieniają się w bezładne "coś".

Ale przy rozstrzygnięciu czy jest to Arcyria denudata czy affinis (najbardziej prawdopodobne) kluczowe jest wyjaśnienie - tego czy włośnia jest połączona z kieliszkiem (A. denudata) czy też włośnia wnika do trzonka nie połączona z kieliszkiem (A. affinis)

od gru.2006
#0

5. Czerwono-pomarańczowy u podstawy pniaka
24.lis.14 20:44
Jaroslaw Makowski "maj"

Dziękuję

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji