bio-forum.pl

Magnolie

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Magnolie
21.maj.04 18:43
"una" (b/log.)

Czy Magnolie są uznawane za róśliny chronione?

2. Magnolie
21.maj.04 23:17
Przemek Nowicki (Novik) ("Novik")

Może w swojej ojczyźnie są chronione...? Nie jest to gatunek rodzimy więc dlaczegóżby miałby być chroniony? Oczywiście nie oznacza to, że można bezkarnie je niszczyć - jako element zieleni miejskiej otoczone są opieką i ochroną roztaczaną przez odpowiednie służby, uprawnione do stosowania kar w przypadku ich dewastacji.

od maj.2017

3. Magnolie
25.maj.04 12:15
Adam Z. "adamo_lwPw"

Na przepiękne, kwitnące magnolie zapraszam wiosną do Szczecina.

4. Magnolie
27.maj.04 11:28
"CRAZYCAT55" (b/log.)

odpowiedz na zadane pytanie przez UNE:

magnolie są pod ochroną;

nie istotne czy to rodzimy gatunek.

pozdrawiam!

ps. czy ktoś moze sie orietuje gdzie mozna droga internetowa nabyc magnolie??

bede wdzieczna za pomoc, pa

5. Magnolie
12.maj.06 13:29
"JAFO" (b/log.)

Kilka lat temu kupiłem doprawdy małą sadzonkę magnolii. Zależało mi na barwie żółtej. Nie była wówczas tak popularna jak dzisiaj. Pieczołowicie pielegnowane drzewko zakwitło po raz pierwszy tego roku po 11 latach (wychodowane z nasiona) Co roku w ogrodzie wypatrywałem kwitnienia opatulając na zimę koronę drzewka. W końcu ma 5 kwiatów. Jako pąki były żółte. Po rozwinieciu są biało-kremowe. Czy barwa kwiatostanu zależy od kwaśności gleby? Czy moja magnolia będzie kiedyś bardziej żółta?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji