bio-forum.pl

czarny z akwarium

bez logowania - można przeglądać

od sie.2013

1. czarny z akwarium

Wyrósł na spróchniałym drewnie brzozowym, obok Gęstoporka cynobrowego ("dojrzewalnia" w akwarium). Czy to jest popularny śluzowiec, który?

z góry dziękuję za sugestie.

od maj.2010

2. czarny z akwarium

oj.. oj... To akurat może być coś ciekawszego. To nie jest żaden pospolitak, jak sądzę. Oczywiście bez mikroskopu wiele nie da się tutaj powiedzieć.

Szukał bym w rodzaju Stemonaria. W okolicach Stemonaria longa na początek, ale osobiście tego gatunku nie widziałem nigdy, nie mam więc porównania. Ale włośnię powinien mieć dość charakterystyczną pod mikroskopem.

Musisz mieć doskonałe warunki w tej dojrzewalni, jeżeli tak pięknie wykształcił zarodnie.

od lis.2005

3. czarny z akwarium
19.lis.14 19:08
Marek Ciszewski "grant"

Wow! ale fajne...- jak długie są te zarodnie?

od sie.2013

4. czarny z akwarium

Super. Główny "podopieczny" - Gęstoporek, nie przystosował się do warunków i spleśniał, a tu nowy ciekawszy obiekt się zrodził;). Może towarzystwo ziół i grzybów pomogło, hodowałem go w laboratorium farmakognostycznym.

Zarodnie miały długość od około 15 do 27 mm.

Mikroskop pomógł, rzeczywiście najbardziej pasuje Stemonaria longa.

Dziękuję bardzo za pomoc.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji