bio-forum.pl

Marakuja (Passiflora)

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. Marakuja (Passiflora)

Warto kupić nasiona tej rośliny i czy jest łatwa w uprawie?

od sie.2006

2. Marakuja (Passiflora)

Passiflora nie sprawia większych trudności w uprawie, wysiew jest też raczej prosty, ale należy zapewnić roślinie dużo światła, co jest zazwyczaj trudne w domowych warunkach (często rozwiązaniem jest doświetlanie). O owocach możesz raczej zapomnieć :)

od lis.2006

3. Marakuja (Passiflora)

Ale jak w lato wystawię marakuję na dwór i będzie ciepło to kto wie czy owoce nie urosną.

od sie.2006

4. Marakuja (Passiflora)

W każdym razie nie jest to takie proste jak nam się wydaje :)

od lis.2006

5. Marakuja (Passiflora)

Właśnie się zastanawiam czy marakuja może na okres lata być w ogródku na dworze? Czy to dobry pomysł? Jakie jest wasze zdanie?

od lis.2006

6. Marakuja (Passiflora)

Kupiłem nasiona tej rośliny jak najlepiej je posadzić?

od sie.2006

7. Marakuja (Passiflora)

Najnormalniej w świecie :). Ja sieję zawsze do gotowego podłoża do wysiewu, wysiane nasiona powinny być przykryte cieniutką warstwą podłoża.

od lis.2006

8. Marakuja (Passiflora)

Jak długo trzeba czekać aż roślina wykiełkuje?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

9. Marakuja (Passiflora)
11.lut.07 10:36
Adam Uszko ("mourad")
Meczennica

F. P Od momentu wysiania swojej Męczennicy musiałem czekać około miesiąca, dodam że nasiona pozyskałem z owocu zakupionego w sklepie.

Dziś tzn. po jakims tygodniu od wykiełkowania ta roślinka wygląda tak:

od sie.2006

10. Marakuja (Passiflora)

Tutaj też roślinki są straszliwie wyciągnięte - należy dostarczyć im więcej światła.

Mi Passiflora wykiełkowała po około 2 tygodniach :)

od lis.2006

11. Marakuja (Passiflora)

Czy przed sadzeniem marakuji trzeba namoczyć w wodzie nasiona? Moje nasiona posadziłem 2 tygodnie temu i jeszcze nie kiełkują.

12. Marakuja (Passiflora)
11.lut.07 16:25
Adam Uszko ("mourad")

Ja nie moczyłem. Kupiłem owoc Maracuji, niestety był paskudny w smaku ale być może był nie dojrzały. Pestki miało to takie jakby były nie wykształcone bo w środku wydawało się że jest ciecz. Pestki poprostu wyciągłem z owocu i poleżały około tygodnia zaczym wsadziłem je do ziemi. Potem długo długo nic aż po prawie miesięcznym okresie oczekiwania wyjżały na światło dzienne.

Życzę Ci uzbrojenia się w cierpliwość no i abyś doczekał się ładnych okazów.

Pozdrawiam.

13. Marakuja (Passiflora)
11.lut.07 16:31
Adam Uszko ("mourad")

Przepraszam że pisze post po poście ale wcześniej jakoś pominołem komentarz Alberta.

Albercie dziękuję za poradę, postaram się im więcej światła dostarczyć zgodnie z tym co piszesz. Niestety teraz jakiś deficyt na światło mam i zdaje się że nie tylko ta roślinka mi się wyciągła: (

od lis.2006

14. Marakuja (Passiflora)

Niewiem czy dobrze zrobiłem, ale zdjełem folię z doniczek z passiflorą i granatami. Czy 1-krotne zraszanie w ciągu dnia wystarczy zamiast folii? Czy mam spowrotem ją założyć?

od sie.2006

15. Marakuja (Passiflora)

W zasadzie to nie powinno sie tej folii używać... Pisaliśmy o tym na forum już kilka razy...

Zraszać należy na tyle często, żeby podłoże nie było przesuszone. Nawet kilka razy dziennie.

od lis.2006

16. Marakuja (Passiflora)

Dzięki z cenną radę :)

od lis.2006

17. Marakuja (Passiflora)

Nie wiem co się dzieje. Posadziłem moje nasionka marakujii i granatu i do teraz nic nie wykiełkowało! Czym może to być spowodowane?

od lis.2006

18. Marakuja (Passiflora)

Nie hodowałem marakui więc nie podpowiadam ale granaty muszą mieć wysoką temperaturę do wschodu. Nie muszą być przykryte byle było wilgotno.

od lis.2006

19. Marakuja (Passiflora)

Mają wysoką temperaturę, a o wilgoć teżsię staram spryskując ziemie wodą

od sie.2006

20. Marakuja (Passiflora)

Jak dawno posiałeś?

Czy przykrywałeś nasiona grubą warstwą podłoża?

Czy zdarzyło Ci się choć raz przesuszyć nasiona?

Jaka temperatura?

21. Marakuja (Passiflora)
23.lut.07 11:31
Adam Uszko ("mourad")
Meczennica

F. P Czekaj cierpliwie bo jak pisałem wyżej na swoje marakuje czekalem coś około miesiąca zaczym zaczeły kiełkować. Natomiast co do granatu to niemal z każdego nasionka jakie pozyskałem z owocu mam teraz roślinkę. Bardzo łatwo kiełkuje. Temperatura u mnie stała ok 21 st. C. Jak tylko widzę że ziemia jest sucha to zraszam. Wracając do marakuji... swoje okazy okaleczyłem niechcący bo przypadkiem otarłem się o pierwsze listki i jak się okazało są bardzo kruche i łatwo się odrywają. Widzę że roślina wypuszcza nowe więc może się zregeneruje roślinka. A póki co wygląda to tak:

Nazywam je pieszczotliwie.. głupi, głupszy i najgłupszy. :);)

od lis.2006

22. Marakuja (Passiflora)

Minęło już 6 tygodni i nic nie widać! Ani jednej rośliny. Coś czuję, że nic z tego nie bęzie (:

od sie.2006

23. Marakuja (Passiflora)

Jeszcze jest szansa, że coś wyrośnie.

Czy przykrywałeś nasiona grubą warstwa podłoża?

Czy zdarzyło Ci się choć raz przesuszyć podłoże?

W ostateczności zostaje opcja, że kupiłeś stare, lub posiadające słabą zdolność kiełkowania nasiona...

od lis.2006

24. Marakuja (Passiflora)

Poczekam jeszcze trochę i jak nic nie wyrośnie posadzę nowe nasiona, ponieważ wszystkich na szczęście nie wysiałęm jest jeszcze jakaś szansa :)

25. Marakuja (Passiflora)
31.mar.07 12:58
Adam Uszko ("mourad")

Witam Wszystkich.

Ja poniosłem porażke z Marakują i na razie odpuszczam sobie tą roślinę bo mam już tyle różnych okazów że na marakuję nie mam teraz miejsca, choć jeszcze trzy nasionka tej rośliny mam w ziemi ale wydaje mi się że chyba nic z tego nie będzie ponieważ wszystkie nasionka które kupiłem z tego źródła okazały się niewypałem. Pozdrawiam i życze sukcesów w chodowli i mam nadzieję że znajdę tu jakieś ładne zdjęcia z waszych chodowli jak i opisy jak tego dokonać.

26. Marakuja (Passiflora)
31.mar.07 13:14
Michał ("rovin")

Wiecie, u mnie ta roślina wygląda zupełnie inaczej, nie jest tak wyciągnięta jak wasze i nie ma dwóch listków (tych pierwszych) tylko ten typowy liść męczennicy. Trzeba dać jej dużo światła. Ziemia zwykła ogrodowa, roślinkę widać już po 3 tygodniach. Zrobię foto to wam pokażę. Adam dostarcz twoim roślinkom więcej światła bo inaczej będą ci się przewracać.

od sie.2006

27. Marakuja (Passiflora)

Michale... Niemożliwe, że Twoja Passiflora po wykiełkowaniu nie miała liścieni... chyba że oberwałeś :)

Zaleca się jednakże ziemię do wysiewu, lub ziemię z podaną ilością nawozu startowego - do wysiewu nasion dawka powinna być minimalna. Jeżeli dawka nawozu startowego będzie wysoka, może spalić nasiona bardziej wymagających gatunków.

Adam... Ty to faktycznie masz problemik z tym światłem dla siewek... Może pomyśl o jakimś oszczędnym doświetlaniu? Choć teraz już powinno być ok, bo przecież wiosna;-)

28. Marakuja (Passiflora)
31.mar.07 17:59
Michał ("rovin")

Albert... Chodziło mi oto że moja męczennica nie ma TYLKO tych dwóch pierwszych liści tylko ma 2 pierwsze i jeden typowy liść.

29. Marakuja (Passiflora)
31.mar.07 20:08
Michał ("rovin")
m.

Oto moja męczennica HA!!

od sie.2006

30. Marakuja (Passiflora)

Bardzo ładne siewka, widać, że ma zapewnione dobre warunki;)

31. Marakuja (Passiflora)
1.kwi.07 09:45
Michał ("rovin")

Wiesz ja tylko podlewam.. :)

32. Marakuja (Passiflora)
1.kwi.07 11:35
Adam Uszko ("mourad")

Ja jeszcze odnośnie liści i liścieni u męczennicy to faktycznie i u mnie było tak że były najpierw dwa takie zaokrąglone liścienie a i niedługo po liścieniech pojawiały się dwa liście już właściwe jak mniemam, takie bardziej do szpica jak widać na zdjęciu Michała. Niestety wraz z pojawieniem się tych właściwych roślinki mi umierały.: ((

Gratuluje Michale.

33. Marakuja (Passiflora)
1.kwi.07 12:45
Michał ("rovin")

Szkoda zmartwiło mnie że umarły ci te roślinki, mam nadzieje że moje nie umrą.

34. Marakuja (Passiflora)
2.kwi.07 15:42
Michał ("rovin")

Moja męczennica wypuszcza już drugi listek

35. Marakuja (Passiflora)
10.maj.07 23:16
Karina M ("karinka")

Cześć, mam na imię Karina, moje hobby to roślinki, a zwłaszcza jeśli wyhoduję je sama z nasionka:-)

Filip Popiół pytał się, czy warto kupić nasiona passiflory, jasne że warto, to jedna z piękniejszych roslin na świecie, ja sama mam już 14 odmian, większość posadziłam niedawno już kiełkują, ale mam też dorosłe okazy, które powinny w tym roku kwitnąć. Zastanawiam się tylko, gdzie je będę trzymać jak urosną, bo moje mieszkanko jest juz pełne kwiatów:-) nie mam gdzie nogi postawić:-). Moje pierwsze nasionka wzeszły po niecałych dwóch tygodniach. Niestety będą kwitły dopiero w przyszłym roku:- (

Roślinki jak najbardziej można trzymać przez całe lato na dworzu. Sama to praktykowałam, moja passiflora przez całe lato była na pełnym słońcu i pięknie rosła, co chwilę puszczała nowe pędy.

Jeśli chodzi o same nasiona, to przed sadzeniem nie trzeba moczyć ich w wodzie.

36. Marakuja (Passiflora)
12.maj.07 22:55
Ewa Obszarska ("ewcia2012")

witam wszystkich! mam pytanko co do tej jakze ciekawej roslinki :) dzisiaj kupilam piekny okaz :) ma rozwiniety jeden kwiat i kilka nowy pakow. Kiedys czytalam roslinkia ta zrzucaj kwiat na noc i rano powstaje zupelnie nowy kwiat czy to prawda?? jaka jest szansa ze passiflora mi zaowocuje??

37. Marakuja (Passiflora)
13.maj.07 12:02
Ewa Obszarska ("ewcia2012")

przesyłam fotkę i proszę o odpowiedź :)

od lis.2006

38. Marakuja (Passiflora)

Nareszcie!!! Wróciłem z wycieczki na Węgrzech i ujrzałem piękną marakuję. Zanim wyjechałem myślałem, że to pewnie znowu chwast.

marakuja
marakuja

Oto zdjęcia:

od lip.2007

39. Marakuja (Passiflora)

Byłam w tym roku w maju w Sorrento i sfotografowałam kwiat pnącza, który rósł sobie przy głównej ulicy. Zaciekawiły mnie właśnie te fikuśne kwiatki. Dopiero teraz, gdy odkryłam to forum wiem, że to passiflora, a tak bardziej pospolicie marakuja. A ta nazwa kojarzyła mi sie przeważnie z egzotycznym owocem.

Podpowiedzcie, gdzie można kupić nasionka takiej rośliny?

passiflora1
passiflora2

A to fotki pochodzące właśnie z Włoch.

(wypowiedź edytowana przez sikorka111 22. lipca. 2007)

40. Marakuja (Passiflora)
2.sie.07 18:50
Paulina ("ciotkacelina")

Witam Wszystkich

Właśnie szukałam sobie informacji o tej pięknej roślinie i trafiłam tutaj.

Od jakiegoś czasu zafascynowała mnie passiflora a po przeczytaniu że uprawa tej rośliny jest w miarę prosta postanowiłam spróbować.

Na początku kupiłam nasiona na allegro ale niestety nic nie urosło (nasionka były wysiewane według zaleceć - czyli ciepło, wilgotno i oczywiście wietrzenie, ziemia z dodatkiem piasku).

No ale nic spróbuję jeszcze raz - kupiłam kilka odmian u innego sprzedawcy i mam nadzieję że urosną bo odmiany są naprawdę piękne.

Obecnie mam tylko jedną PURA VIDA która już u mnie kwitła, ale kupiona jako sadzonka. Czekam na następne kwiatki więc jak zakwitnie zrobię zdjęcie.

Jeśli chodzi o nasionka to duży wybór jest na allegro ale czy kiełkują nie wiem, mi się nie udało ale będę próbować

pozdrowienia

41. Marakuja (Passiflora)
6.sie.07 14:21
Mateusz Pomorski ("mateuss777")

to moja marakuja z nasiona. kiedy zakwitnie i zaowocuje???

od sie.2007

42. Marakuja (Passiflora)
22.sie.07 07:38
ZZZ VVV "ooo"

Moja passiflora ma liście w złym stanie i nie wiem czy da sie cos z nimi zrobić, są powykręcane i wysuszone

43. Marakuja (Passiflora)
22.sie.07 13:20
Krzysztof Gorzol ("kyjos")

Po jakim czasie marakuja wypuszcza kwiaty???

44. Marakuja (Passiflora)
24.sie.07 12:49
Kasia Kajukało ("kunata")
1
2
3

Moją kilkutygodniową Passiflorę coś zaatakowało. Szkody na początku wyglądały jak te po przędziorkach, szczególnie, że miałam już z nimi do czynienia, jednak po dokładnym obejrzeniu rośliny nie znalazłam nawet najmniejszej pajęczynki.

Problem polega na tym, że coś mi bezczelnie "zżera" blaszkę liścia, przez co moja roślinka ma jakby białe/przezroczyste cętki na liściach. Na początku zauważyłam to na dolnych liściach, były całe pocętkowane (roślinka miała urlop u mojego chłopaka, a on ją tylko podlewał). Jednak były to tylko trzy listki, reszta roślin, jak i reszta tej rośliny była nienaruszona. Dla bezpieczeństwa odseparowałam rośliny, jakby "to coś" miało przeskoczyć na inne. Teraz jednak ubytki pojawiają się na kolejnych, świeżych liściach (liście rosną normalnie, po chwili je "to coś" dopada) no i na kolejnych roślinach. Nie widzę na roślinie żadnych innych objawów ani żadnych żyjątek.

Czytałam trochę o szkodnikach w internecie, ale żaden opis nie pasuje do tego co widzę u siebie na parapecie. Chciałabym czymś spryskać roślinę, ale nie spotkałam się z żadnym "uniwersalnym" środkiem leczniczym.

Może ktoś spotkał się z takim czymś i wie co robić, a przynajmniej co to jest?

Szkodniki, pleśń, grzyby, choroba?

DODANE: Zauważyłam na listku maleńką, brązową kropelkę, dotknęłam jej i była strasznie kleista, poza tym na łodygach liści są takie małe wypustki i z nich wydobywa się coś kleistego, wygląda jak kropelka rosy/żywicy. Wypustka jest przyrośnięta do łodygi, może to cecha gatunku?! Moje doświadczenia z Passiflorą są dość młode.

Hoduję ją, jak wszystko w Substral Terra Osmocote, może tak młoda roślina nie powinna być nawożona (bo to ziemia z nawozem)? Podlewam ją często, ale tylko raz była przelana, ma dużo słońca (parapet).

Co to może być? Czekam na porady :)

PS. nie mogłam zrobić bardziej dokładnych zdjęć bo się rozmazywało, ubytki, minimalne lecz bardzo rozsiane, są na większości liści, lecz nie mogę tego wyraźnie uchwycić, są zbyt małe. Takie jak wyżej, duże cętki są tylko na niektórych liściach.

Btw:

"Podpowiedzcie, gdzie można kupić nasionka takiej rośliny?"

Aniu, ja Passiflory szukałam dość długo w sklepach ogrodniczych, ale nie mogłam jej nigdzie trafić (łódź - śródmieście), tylko sadzonki. Wreszcie kupiłam nasiona przez internet, jest tam masa różnych odmian no i nasiona są dość tanie, trzeba tylko zwracać uwagę na opinie o sprzedawcy, to może zagwarantować, że nasiona wykiełkują. Moje wykiełkowały.

45. Marakuja (Passiflora)
1.wrz.07 00:14
Aleksandra Cieklińska ("alva")

A może to wciornastek? Miałam takie objawy na gloksynii.. Kupiłam Target karate i roztworem 0. 5ml na 1l wody przemywałam kilka razy na dzień liście. Kwiaty musiałam uciąć i wywalić, ponieważ w kielichach łaziły robaki (białe lub pomarańczowo-brązowe). Przyjrzyj się bardzo dokładnie, nie tylko na liściach. U mnie gnieździły się też w zagięciach między łodygą a liścmi.. Przecieranie pomogło, bo na następny dzień wieczorem gloksynia znowu rośnie w oczach: D

A co do kropelek to normalne u flory: P

46. Marakuja (Passiflora)
9.wrz.07 15:22
Kasia Kajukało ("kunata")

Na dwóch forach potwierdziła się ta "rosa" jako cecha gatunku, co mnie uspokoiło. Nazwa wciornastek też pojawiła się dwukrotnie, obejrzałam jednak florę pod lupą i nie znalazłam nic podejrzanego. Ba, oprócz ubytków które były na początku, nie pojawiają się nowe, a passiflora poszła w górę (oprócz tej najmniejszej, która wypuszcza niby nowe liście, ale w strasznie żółwim tempie. Czy to możliwe że to paskudztwo się jakoś wykończyło i czy powinnam coś zrobić żeby je ochronić na przyszłość przed zlem tego świata? :)

47. Marakuja (Passiflora)
28.wrz.07 15:16
Marian Rybak ("maryjanek")

Czy ktoś Passiflorę próbował wysadzić do gruntu i czy w naszych warunkach jest możliwe jej przezimowanie.

Moja krzewinka od wczesnej wiosny do późnej jesieni corocznie wystawiana jest na balkon od strony południowej. Kwitnie bardzo obficie ale przed każdym kwitnieniem obcinam jej pędy o 1/3 długości.

od paź.2007

48. Marakuja (Passiflora)

W lato musi być na dworze lub w innym ciepłym miejscu, a na zimę w piwnicy ponieważ w hiszpani (stąd ta roślina pochodzi) zimy nie są zimne, ale też nie są najcieplejsze.

49. Marakuja (Passiflora)
9.paź.07 11:41
Marian Rybak ("maryjanek")

Eryku bardzo dziękuję za radę.

od paź.2007

50. Marakuja (Passiflora)

Moja szynszyla zjadła niedawno całą (dosłowni) passiflorę, ale na szczęście wykiełkowała nowa, uffff..............

od paź.2007

51. Marakuja (Passiflora)

Ja bym się martwił Eryku szynszyla, a nie passiflorą. Szynszyla ma strasznie delikatny przewód pokarmowy i takie przeżycie może ja zabić. Moja szynszyla zjadła kawałek draceny, ale nic sie jej nie stało.

od lis.2007

52. Marakuja (Passiflora)

a jest szansa na owoce? i jak dlugo trzeba czekac od kielkowania?

od lut.2008

53. Marakuja (Passiflora)
7.lut.08 14:15
passiflora

Witam,

czy wiecie, gdzie można kupić sadzonki różnych odmian passiflor?

(wypowiedź edytowana przez passiflora 07. lutego. 2008)

od lip.2008

54. Marakuja (Passiflora)

Witam wszystkich. Mam problem z moją passiflorą. Mam ją już od 3 lat i spełniłam jej wszystkie wymagania, a on ani razu nie zakwitła: (. Nie wiem co mam zrobić. Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać ten problem.

od lip.2008

55. Marakuja (Passiflora)

Witam wszystkich. Mam problem z moją passiflorą. Mam ją już od 3 lat i spełniłam jej wszystkie wymagania, a on ani razu nie zakwitła: (. Nie wiem co mam zrobić. Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać ten problem.

od lip.2008

56. Marakuja (Passiflora)

WITAM SERDECZNIE. OD DWÓCH MIESIĘCY JESTEM WŁAŚCICIELKĄ PASSIFLORY BŁĘKITNEJ. KUPIŁAM JĄ BO UWIÓDŁ MNIE JEJ NIESAMOWITY KWIAT. WTEDY JESZCZENIC O NIEJ NIE WIEDZIAŁAM. DZISIAJ DRODZY PAŃSTWO MAM DWA PIĘKNE OWOCE I TAK NAPRAWDĘ NIE WIEM CO Z NIMI DZISIAJ ZROBIĆ. CZY I KIEDY MOGE JE POSADZIĆ? PROSZĘ O POMOC. DZIĘKUJĘ

od sie.2008

57. Marakuja (Passiflora)

mam pytanie czy passiflore mam zasiać w krysztale wodnym

od lip.2008

58. Marakuja (Passiflora)
13.sie.08 23:40
ANNA SKOWROŃSKA "oski"

JAK JUŻ PISAŁAM PASSIFLORA TO PRZEPIĘKNY KWIAT, A ZARAZEM BARDZO SPECYFICZNY. MIANOWICIE- POSIADA MNÓSTWO PĄKÓW, PO CZYM ROZKWITA, TRWA TO DOSŁOWNIE JEDEN DZIEŃ, ZAMYKA SIĘ I POWSTAJE OWOC. MOJA PASSIFLORA MA JUŻ PIĘĆ OWOCÓW Z CZEGO TRZY SĄ JUŻ ŻÓŁTE. CZY TO ZNACZY ŻE SĄ GOTOWE DO POSADZENIA? JEŻELI KTOŚ COŚ NA TEN TEMAT WIE TO PROSZĘ O POMOC. DZIĘKUJĘ.

od sie.2008

59. Marakuja (Passiflora)
20.sie.08 12:31
Kasia "szarotka"

Witam! ja również wyhodowałam passiflorę z nasionka (prawdopodobnie to męczennica olbrzymia) pnącze ma ponad rok, szybko rośnie, ale jeszcze nie zakwitło... proszę o pomoc - pozdrawiam :)

od sie.2008

60. Marakuja (Passiflora)

Witam!

Moja passiflora ma dwa lata. Przywiozlam owoc z Anglii. W tamtym roku na jesieni pogubila liscie na zdrzewialej lodydze. Poobcinalam koncowki i przezimowala w domu. Na wiosne zaczela wypuszczac listki i nowe pedy i caly czas rosnie wystawiona za okno. Obecnie ma pelno fioletowych kwiatkow. W Anglii nazywa sie passiofruit ze wzgledu na pyszne owoce-pomaranczowe jak mandarynki.

od wrz.2007

61. Marakuja (Passiflora)

Witam

Od roku mam przyjemność hodować passiflore, ale jeszcze nie doświadczyłem (a raczej moja roślina) okresu spoczynku. Wiec mam pytanie czy lepiej aby marakuja przezimowała w piwnicy czy w domu. Dodam że od wiosny roślina stała w szklarni i dość ładnie podrosła. Od 3 dni roślina przebywa w domu i zauważyłem, że liście zaczynają żółknąć. Prawdopodobnie wynika to az nagłej zmiany temperatury.

A więc co robić wstrzymać się z przeprowadzką rośliny do piwnicy czy wręcz przeciwnie. A może pozwolić przezimować roślinie w domu

Czekam na prozycję

Z góry dzięki :)

od wrz.2008

62. Marakuja (Passiflora)
25.wrz.08 23:25
Sylwia Wejkszo "niespo"

Witam wszystkich. Czy moze ktos wie jak wygladaja nasiona passiflory olbrzymiej i czy roznia sie od nasion pasiflory blekitnej czyli tej dobrze dostepnej w sklepach.

od wrz.2007

63. Marakuja (Passiflora)

Ja jeszcze raz powtarzam swoją prośbę* o pomoc, bo zależy mi na tej roślinie.

Obecnie Passiflora przebywa na parapecie w klatce schodowej, lecz nie do końca jestem pewien czy to dobre miejsce.

Przebywając na klatce pozbyła się wielu liści co jest chyba normalne. Ale nie wiem czy lepszym miejscem nie byłaby piwnica.

Z góry dziękuje za pomoc :)

*dokładniejsze informacje 2 posty wyżej

od wrz.2007

64. Marakuja (Passiflora)
Stan obecny mojej psssiflory

Kilka dni temu zauważyłem, że roślina zaczyna puszczać nowe pędy, co o tej porze roku nie jest normalne.

Ponieważ wiem, że roślina musi przebyć zimą okres spoczynku. Nie wiem co mam robić czy ograniczyć podlewanie czy też nie.

od lut.2009

65. Marakuja (Passiflora)

Drogi Szymonie, poczytałam Twoje posty i poszukałam na google o passiflorze (ang. nazwa to Passion Flower - nie passiofruit jak pisze Alicja). Mieszkam w Anglii i w zeszłym roku kupiłam dwa takie kwiatki. Oba trzymam na dworze w duzych doniczkach. Jeden został zaatakowany przez wirus i wszystkie listki odpadły ale nie wyrzucałam go- zobacze czy odrosnie:-). Drugi z kolei miał piekne fioletowe kwiatki pod koniec lata i trzyma sie swietnie. Ale tez mamy cieplejszy klimat. Wracajac do informacji o przechowywaniu i zimowaniu to przeczytałam ze passiflora nie lubi zimna i ciemnosci wiec raczej trzymaj ją do domu jesli mozesz.

Lubi duzo slonca w zwiazku z tym latem musi stac w dobrze nasłonecznionym miejscu wtedy ma piekniejsze kwiatki. Potrzebuje odzywki ze zwiekszona iloscia potasu. A co najwazniejsze ze nie lubi plastikowych doniczek. Musi byc gliniana. Mam nadzieje ze troche pomogłam. Powodzenia.

od lis.2006

66. Marakuja (Passiflora)

Zapraszam na stronę o roślinach egzotycznych, są tam informacje o marakuji i innych ciekawych roślin, są też multimedia i zdjęcia, dostępne jest też forum. Myślę, że warto zajrzeć bo jest sporo ciekawych informacji www.roslinyegzotyczne.tnb.pl[roslinyegzotyczne.tnb.pl]

od mar.2007

67. Marakuja (Passiflora)

To normalne, że gubia liscie!!! Zim± powinny stać w chłodnym miejscu, pamietajcie że im mniej ¶wiatła to tym chłodniej powinny mieć rosliny. A te z nasion kwitna po kilku ładnych latach (jeżeli wogłle zakwitn±???). A co zrobić z owocem??? ZJE¦Ć owoc męczennicy TO MARAKUJA. Pozdrawiam

od lis.2004

68. Marakuja (Passiflora)
28.lut.09 23:40
Ewa Kowalewska "kayenn"

Moja passiflora zimuje na klatce schodowej nieogrzewanej i jak na razie ma sie dobrze. Rzadko ja podlewam i nie zasilam. Passiflory, ktore sie zasila nie chca kwitnac. Zasilam je tylko kilka razy wczesna wiosna i jesienia, kiedy juz przekwitna. A tak mi kwitly w tym roku.

od cze.2008

69. Marakuja (Passiflora)
12.mar.09 10:25
Dariusz Wolak "eurodwd"

Piękne ma kwiaty owa Marakuja. Mam nadzieje że moja również taka będzie. Mimo tego że na razie ma 5 cm wysokości...

od lis.2004

70. Marakuja (Passiflora)
13.mar.09 08:17
Ewa Kowalewska "kayenn"

Passiflory rosna niesamowicie szybko, wiec na pewno i Twoja zdazy niezle urosnac :))

od sie.2008

71. Marakuja (Passiflora)

ile kiełkuje męcznica moja odmiana to passiflora coerulea

wątek zamknięty ⊗ - właściwe miejsce dla dyskusji jest w innych wątkach oznaczonych ⊙ poziom wyżej lub w innym dziale forum
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji