bio-forum.pl

Orbilia z powalonego świerka

bez logowania - można przeglądać
Orbiliomycetes

od paź.2007

1. Orbilia z powalonego świerka
1
2
3
4

11. 11. 2014 las mieszany, na pniu powalonego świerka, gł. pod korą.

od sie.2002

2. Orbilia z powalonego świerka
13.lis.14 01:31
"pimpek"

Orbilia sp., może O. delicatula (O. xanthostigma)?

Niektóre owocniki wygryzione, inne chyba pokryte już jakimiś konidialnymi (anamorfa?) W okolicy na substracie widzę też dużo białych konidialnych, może anamorfy tejże Orbilia?

Te białe grzybki obok to może Hyaloscypha, może Cistella.... coś w tym guście.

Jak duży kawałek substratu zebrałeś?

od sie.2002

3. Orbilia z powalonego świerka
13.lis.14 11:51
"pimpek"

1 - brzeg tego apotecjum nie wydaje się gładki. Może ma jakiegoś pasożyta, może pojawiła się na nim forma konidialna?

2 - a ciekawe, co to jest :)

3 - tu jest chyba dużo jakiś form konidialnych, może anamorfa Orbilia a może coś innego

1
2

4 - patrz "1"

od sie.2002

4. Orbilia z powalonego świerka
13.lis.14 11:55
"pimpek"

Możliwe też, że "3" to jest jakaś stroma z małymi czarnymi perytecjami, zaś to, co uważałem za białe konidialne grzybki to jest masa zarodników znajdujących się na szczycie perytecjum (?).

od paź.2007

5. Orbilia z powalonego świerka

Substratu zebrałem trzy paski drewna ( coś tak 7-8/2 cm) z trzema grupami Orbilii. Już zasuszone, bo ostatnio jakoś nie mam czasu na "wojaczkę" z mikroskopem, a hodowle najczęściej mi pleśnieją, z braku czasu na doglądanie :)

1
2

Co do pytań to wrzucę wykadrowane fragmenty zdjęć, może coś ułatwią

od sie.2002

6. Orbilia z powalonego świerka
14.lis.14 11:26
"pimpek"

Mchm, oj ciekawie wygląda ta porażona Orbilia :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji