a w której części owocnika szukać worków? bo na szybko ścięłam cienki plasterek wzdłuż całego i zobaczyłam masę okrągławych, coś jak plaster miodu komórek, były też inne, podobne do bazydioli, ale znacznie mniej, zero worków??
Ala, obserwując Twój wątek wzięłam wczoraj swoją drobnokropkę w kolorze czerwonawym:-) ale to było zanim Pimpek napisał o perytecjum, kropkach i jak mikroskopować, więc ja inaczej potraktowałam moje maleństwo:- (
Ale i tak fajnie, bo teraz wiem, że to moje czerwonawe maleństwo może mieć w worku, bagatela, 16 zarodników! Czy to cecha rodzaju, tego jeszcze nie wiem, nie zdążyłam więcej doczytać, ale będę polować na drobnokropki wszelkich kolorów:-)
Mojej domniemanej Hypocrea na forum nie wstawiałam, wczoraj wykonałam pierwszą próbę jej mikroskopowania. Worków nie znalazłam, a to co widziałam to w mojej interpretacji liczne zarodniki "luzem", mam zamiar pokazać (w oddzielnym wątku), co mi "wyszło" z zapytaniem o interpretację:-)
(wypowiedź edytowana przez topazzz 12. listopada. 2014)
oj, dziękuję Ci bardzo za klucz, ale Ty jesteś milion razy mądrzejszy i milion razy bardziej doświadczony w temacie Asco, a zanim ja się doszkolę, coby w miarę płynnie przejść przez klucz, to wieczór mnie zastanie...
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji