Jaki gatunek iglaka przedstawiony jest na zdjęciu? Zaznaczam, że nie wiem czy jest to górna czy dolna strona gałązki ponieważ niczym się one nie różnią. Jest to średnio wysokie drzewo spotkane w lesie w sąsiedztwie cyprysików i innych iglaków obcego pochodzenia.
Przypomina mi Chamaecyparis pisifera-cyprisik groszkowy.
Jest podobny, ale łuski są zdecydowanie zaostrzone i spłaszczone (jak u tuj) bez wyraźnych zgrubień i plamek. Próbowałem przyrównać do innych łuskowatych, nic nie wychodzi.
(wiadomość edytowana przez ttadeusz 07. stycznia. 2007)
"drzewo spotkane w lesie w sąsiedztwie cyprysików i innych iglaków obcego pochodzenia. " Gdzie jest ten las? W Polsce chyba nie ma lasu z tymi drzewami.
Las pod Kołobrzegiem tzw. Las Kołobrzeski. Na jego obszarze jest kilka rejonów z nasadzeniami gatunków obcych. Niemieccy leśnicy zakładali tu coś w rodzaju ogrodów dendrologicznych. Drzewa osiągają dziś ponad 150 lat i spore rozmiary np. daglezja 4m obw. żywotnik olbrzymi 2m, cypryśnik błotny ponad 3m itp.
A mi ta gał±zka przypomina mamutowca olbrzymiego.! pod wskazanym adresem "" jest wadliwy obrazek!
Zerknij sobie na stronki przez wyszukiwarke pod hasłem:
Chamaecyparis pisifera' Plumosa' (SIEB. et ZUCC.) SIEB et ZUCC. ex ENDL. Nic podobniejszego nie znalazlem
Pozdrawiam