bio-forum.pl

Łuskowaty iglak

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od kwi.2006

1. Łuskowaty iglak
1

Jaki gatunek iglaka przedstawiony jest na zdjęciu? Zaznaczam, że nie wiem czy jest to górna czy dolna strona gałązki ponieważ niczym się one nie różnią. Jest to średnio wysokie drzewo spotkane w lesie w sąsiedztwie cyprysików i innych iglaków obcego pochodzenia.

od gru.2006

2. Łuskowaty iglak

Przypomina mi Chamaecyparis pisifera-cyprisik groszkowy.

od kwi.2006

3. Łuskowaty iglak

Jest podobny, ale łuski są zdecydowanie zaostrzone i spłaszczone (jak u tuj) bez wyraźnych zgrubień i plamek. Próbowałem przyrównać do innych łuskowatych, nic nie wychodzi.

(wiadomość edytowana przez ttadeusz 07. stycznia. 2007)

od gru.2006

4. Łuskowaty iglak

"drzewo spotkane w lesie w sąsiedztwie cyprysików i innych iglaków obcego pochodzenia. " Gdzie jest ten las? W Polsce chyba nie ma lasu z tymi drzewami.

od kwi.2006

5. Łuskowaty iglak

Las pod Kołobrzegiem tzw. Las Kołobrzeski. Na jego obszarze jest kilka rejonów z nasadzeniami gatunków obcych. Niemieccy leśnicy zakładali tu coś w rodzaju ogrodów dendrologicznych. Drzewa osiągają dziś ponad 150 lat i spore rozmiary np. daglezja 4m obw. żywotnik olbrzymi 2m, cypryśnik błotny ponad 3m itp.

od maj.2006

6. Łuskowaty iglak

A mi ta gał±zka przypomina mamutowca olbrzymiego.! pod wskazanym adresem "" jest wadliwy obrazek!

Zerknij sobie na stronki przez wyszukiwarke pod hasłem:

Sequoiadendron giganteum

od gru.2006

7. Łuskowaty iglak
Image 1 Seq
Image2 Seq

Czy Twoja galazka na zdjeciu jest z zielnika? moze dlatego taka plaska. Jezeli to byl stary mamutowiec, to powinien byc raczej wysoki, chyba ze odmiana 'Pendulina' albo jeszcze cos innego. Dosylam tez wyciete frgmenty mamutowca do porownania.

od kwi.2006

8. Łuskowaty iglak
1

Najbliżej, moim zdaniem jest do cyprysika nutkajskiego, ale zastanawiam się nad tym spłaszczeniem łusek.

Chyba odwiedzę to drzewo i zbiorę jakieś dodatkowe szczegóły.

od gru.2006

9. Łuskowaty iglak
16.sty.07 21:23
Jaroslaw Makowski "maj"
Image Chama. pis27

Chamaecyparis pisifera' Plumosa' (SIEB. et ZUCC.) SIEB et ZUCC. ex ENDL. Nic podobniejszego nie znalazlem

Pozdrawiam

od kwi.2006

10. Łuskowaty iglak
1
2
3
4

Jednak wychodzi na to, że jest to jakaś odmiana cypryśnika nutkajskiego. Kilka fotek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji