bio-forum.pl

280814 dziurawiec - cechy kluczowe

bez logowania - można przeglądać

od mar.2014

1. 280814 dziurawiec - cechy kluczowe

Prezentowana seria to zdjęcia ze słonecznej łąki niedaleko Bielska-Białej. Data: 28 sierpnia.

Dla mnie ważne jest czy uchwyciłem cechy kluczowe? Był czas, było ładne światło :)

od cze.2010

2. 280814 dziurawiec - cechy kluczowe
30.paź.14 22:53
Piotr Grzegorzek

Bardzo dobrze uchwycone. Wyraźnie widoczna czterokanciasta łodyga. Moim zdaniem nie jest ona wyraźnie oskrzydlona i dlatego stawiam na dziurawca czterobocznego - Hypericum maculatum. co prawda działki kielicha są niejednoznaczne, powinny być na szczycie zaokrąglone, ale wyraźna siatkowata nerwacja liści wskazuje na typowany gatunek a nie na jego konkurenta - dziurawca skrzydełkowatego.

od mar.2014

3. 280814 dziurawiec - cechy kluczowe

Cieszę się, że udało się uchwycić te cechy :) Nie zawsze w terenie pamiętam co trzeba uchwycić - za dużo w tym roku przybyło mi nowych gatunków :)

Ale przyszły rok zamierzam poświęcić na utrwalanie wiedzy.

od cze.2010

4. 280814 dziurawiec - cechy kluczowe
31.paź.14 06:05
Piotr Grzegorzek

W dalszym ciągu zapraszam do Chrzanowa. 8 listopada obędzie się wycieczka w rejon Grojec - Krzeszowice, śladami dawnego górnictwa. Zawsze znajdujemy około 100 gatunków roślin.

od mar.2014

5. 280814 dziurawiec - cechy kluczowe

Dziękuję za zaproszenie. Jednak od 8 do 10 listopada jesteśmy na Słowacji w Beskidzie Niskim (okolice Wysowej-Zdrój). :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji