bio-forum.pl

Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego

bez logowania - można przeglądać

od lip.2002

1. Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego

Jako że Tajga nie próżnowała przez święta mam do oznaczenia kolejne podziemne twory:-))) Te jeleniaki w ilości 19 sztuk rosły w lesie sosnowo - brzozowo - osikowym. Na teraz na pewno nie jeleniaki nastroszone (Elaphomyces muricatus). Wrzucę mikrofotki najszybciej jak się da - niemniej różnią się nieco od wcześniejszych, oznaczonych jako E. granulatus fakturą przekroju skorupy no i siedliskiem:-)

od maj.2003

2. Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego
5.sty.07 08:36
Anna Kujawa "AniaK"

Daj jeszcze zbliżenie na strukturę okrywy - dobrze?

od lip.2002

3. Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego

Proszę:-)) Fotka taka sobie, ale widać że "kolce" sa bardzo mizerne.

od maj.2003

4. Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego
9.sty.07 10:29
Anna Kujawa "AniaK"

A zarodniki?

od lip.2002

5. Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego

Proszę:-))) Zdjęcia kiepskie ale nie chciało mi się kombinować bo to chyba jednak jeleniak sarni. Czyli po nim i po nastroszonym wciąż szukamy tego trzeciego:-)))

od lip.2002

6. Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego

Trzeciego i czwartego i piątego....

Mam juz książkę - STOKROTNE DZIĘKI MARKU!!!! Odeślę razem z płytą...

Oaza grzybów podziemnych!!!! Jestem już po lekturze i teraz wiem co to jest i że coś takiego jest. Na stanowisku jeleniaków myszatych z innego wątku znalazłem masę malutkich, bardzo jasnych jeleniaczków, oraz małe czarne "fasolki", które uznałem za niedojrzałe, lub przejrzałe owocniki tego samego jeleniaka. Zostawiłem je więc w ziemi i wybrałem tylko ładne, duże jeleniaki.... No bo skąd miałem wiedzieć, że w jednym miejscu może rosnąć nawet i kilkanaście gatunków podziemnych grzybów??? Trzeba tam wrócić!!!! Koniecznie!!!

od maj.2003

7. Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego
12.sty.07 09:18
Anna Kujawa "AniaK"

Jakbyś miał jakieś inne gatunki, to ja bardzo chętnie bym sobie je pooglądała.

Gdzieś na forum pisaliśmy o "oazach" podziemnych grzybów:-)))

od lip.2002

8. Podziemne - jeleniak z lasu mieszanego

Aniu! Wszystkie których sobie tylko zażyczysz natychmiast wysyłam:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji