bio-forum.pl

Pary i trójeczki

bez logowania - można przeglądać

od gru.2012

1. Pary i trójeczki
25.paź.14 22:19
Piotr Stanczak "doniu"

Z całej tej rodziny trichiidae, biore pod uwagę dwa gatunki z dwóch rodzajów, które łączą się trzonkami, to trichia botrytis największy z rodzaju trichia i metatrichia floriformis. Metatrichia vesparium odrzuciłem z uwagi na bardziej wydłużoną zarodnie i większość ilość osobników w posklejanych grupach. T. botrytis i m. floriformis widywałem tylko dojrzałe, a wystarczyło zabrać to ze sobą i nie byłoby kłopotu. A tak na marginesie zastanawiam się dlaczego tak pospolita metatrichia, którą od późnej jesieni i zimą widuję na każdym kroku, umknęła mojemu wzrokowi na etapie tworzenia się młodych zarodni.

Zarodnie miały około 6-8mm wysokości

Nawet para dojrzałych hemitrichia patrzyła ze zdumieniem na te wyrośnięte maluchy :)

od maj.2010

2. Pary i trójeczki

Na żadną Metatrichia ani Trichia botrytis to mi nie wygląda. Obstawiał bym Hemitrichia clavata/calyculata albo Trichia decipiens (nie zawsze jest pomarańczowa). Raczej nawet bardziej Hemitrichia by pasowała. Ale wypadało by to jednak obejrzeć w stanie dojrzałym a potem wsadzić pod mikroskop;-). Bo w tym stanie to se można jeno fantazjować.

A z tą Metatrichią to coś jest takiego. Widywałem młode zarodnie, ale samego procesu formowania się ich nie udało mi się zaobserwować. Ona się chowa bardzo skutecznie;-)

od gru.2012

3. Pary i trójeczki
26.paź.14 09:03
Piotr Stanczak "doniu"

Ok. Nie mogę sie z Tobą nie zgodzić, mimo że w realu wyglądało to tak, że od razu wykluczyłem h. clavata/calyculata czy t. decipiens. Tak to wyglądało. Swoich podejrzeń nie ma nawet na czym oprzeć, bo w necie nie można znaleźć tak młodych tworzocych się zarodni metatrichia, czy t. botrytis. W ten tok myślenia skierował mnie ich charakterystyczne bukietki i wielkość. A jak sam wiesz, ale może tego nie potwierdzisz, do wielu gatunków mikroskopu nie potrzeba :)

od maj.2010

4. Pary i trójeczki

Mikroskopu nie trzeba, ale tylko do niektórych, na prawdę charakterystycznych. Ale do większości - bez mikroskopu można tylko gdybać. Wiele razy już byłem zaskoczony - wygląd zewnętrzny wskazywał na jedno.. ale wnętrze okazywało się jednak czym innym. W większości wypadków lepiej jednak spojrzeć przez mikroskop, bo można się nieźle przejechać w ocenie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji