najprostsza odpowiedź to dzieżka ale widywałem ją juz nie raz i mi nie bardzo pasuje.
Sprawdzałem mikro i nie mogę znaleźć na zarodnikach siateczki, chociaż niektóre zarodniki wyglądaja juz na dojrzałe.
Czy wchodzą w grę jakieś inne gatunki?
Rosły na piachu wśród niskich mchów.
Pimpek! - mikro nie mam jak dorzucić bo padła mi karta w komórce (nia robię zdjęcia) i póki nowej nie kupie nie mam jak przenieść do komputera:- (
Rosną nie daleko postaram się jeszcze zebrać za jakiś czas owocniki bardziej dojrzałe:-)
Te gatunki różnią się tylko zarodnikami czy czyś również innym?
W moim przypadku parafizy były septowate i porozwidlane ale raczej od połowy w dół ku podstawie a nie na szczycie.
A znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.pilzepilze.de/cgi-bin/webbbs/parchive2008.pl?noframes[pilzepilze.de]
czyli już rozumiem, że po makro nie "pójdzie":-)
- ale przypomniało mi się że podobne grzyby widziałem w zupełnie innym miejscu, pod wschodnią granicą Polski, na glebach bardziej ciężkich, gliniastych. Swego czasu występowały tam masowo i do tego nie wiem czy to był jeden gatunek?
Może się tam wybiorę za jakiś czas... warto porównać:-)
musiałem zmodyfikować linka bo nie wyświetlał docelowej strony.
Ciekawy rodzaj, żaden z gatunków nie ma zbyt dużo publikowanych:-)
(wypowiedź edytowana przez mirek63 21. października. 2014)
A może jakaś Neotiella.
I tu Cię mam Tomaszu:-)... dokładnie nie przeglądasz wątków (nie chciało Ci się linku otworzyć?):-)))
Zmikroskopowana i pasuje do oryginalnego opisu ČESKA MYKOLOGIE 16 (2) 1962.
Zmikroskopowałeś te stare suszki, czy nowe znalazłeś?
Nowe!- ale idealnie z tego samego miejsca i ręczę, że to ten sam gatunek co zebrany dwa lata temu.
Trochę to trwało ale internet mnie trochę zwodził. Popaprane wymiary zarodników, ale w podanej literaturze opis jest jakby oparty na moim znalezisku:-)
Weź mi podeślij linka do tego wydania C. Mykologie:-)
przecież numery podałem, masz problemy?
wejdź na stronę i wybierz 1962 rocznik, nr 2
a bezpośredni link;
No chyba mam;-) W ogóle do mnie nie dotarło, że numer podałeś:- ( Dopiero teraz zauważyłam, jak napisałeś:-) Dzięki:-)
"Pomroczność jasna" to juz niestety ale i dla mnie zjawisko dobrze znane:-)))
- a szczególnie jak robię kilka rzeczy naraz.