bio-forum.pl

190614 jaka to trawa 4?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2014

1. 190614 jaka to trawa 4?

Poniższe zdjęcia zostały wykonane w Górach Kisuckich na Słowacji. Góry te stanowią pasmo sąsiednie dla Małej Fatry. Data: 19 czerca.

od lip.2013

2. 190614 jaka to trawa 4?

To bez wątpienia nie trawa, ale rodzina storczykowatych Orchidaceae.

od maj.2007

3. 190614 jaka to trawa 4?

Wprawdzie nie widziałem w realu i dlatego nie mam pewności, ale mi przypomina nierozwiniętą jeszcze ozorkę zieloną Coeloglossum viride?

od lip.2013

4. 190614 jaka to trawa 4?

A ja miałem w tym roku to szczęście oglądać Dactylorhiza viridis (tak się teraz zwie po łacinie!) i jestem pewien, że na fotografiach bez wątpienia nie jest ona. Takie "mieczowate" liście, bez plamek ma gółka Gymnadenia sp., nierozwinięty kwiatostan przypomina natomiast jakąś kukułkę Dactylorhiza sp..

od maj.2007

5. 190614 jaka to trawa 4?

Też na pierwszy "rzut oka" pomyślałem o gółce. U mnie obydwa gatunki nie rosną, chociaż niemieckie źródła podawały zarówno gółkę jak i ozorkę z obszaru Kreis Sorau.

od maj.2007

6. 190614 jaka to trawa 4?

Jeśli kukułka, to raczej Dactylorhiza incarnata

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji