bio-forum.pl

Juka problem żółte, opadające liście

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Juka problem żółte, opadające liście
15.paź.14 12:13
Jacek Ostrowski ("ostrowj")
c7934b67dcd3ae2c

Witam, nie znalazłem takiego tematu, a mam problem z juką- mam ich kilka, dwie zaczęły chorować. Mają żółte liście, które opadają, z jednej to już prawie nic nie zostało. Czy może to oznaczać przelanie wodą i gnicie? Czy przesadzenie pomoże? Tak wyglądają chore liście

Będę wdzięczny za pomoc.

od lis.2005

2. Juka problem żółte, opadające liście
15.paź.14 15:25
Marek Ciszewski "grant"

Być może juka ma za ciepło – powinna zimować w chłodnym pomieszczeniu (6-10 st. C). W okresie spoczynku (od października) należy ograniczyć podlewanie, a nawet można niemal całkowicie go zaprzestać. Jukka nie lubi zalewania korzeni – po podlaniu woda powinna wypłynąć na podstawkę i po godzinie trzeba ją wylać (a jeśli to zbyt kłopotliwe można przerywać podlewanie, gdy tylko woda ukaże się na spodku. Sprawdź również, czy pod liściem nie ma inwazji wciornastków lub przędziorków...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji