bio-forum.pl

bardzy dziwny dziki ciemiernik

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. bardzy dziwny dziki ciemiernik
15.paź.14 06:09
Łukasz Łuczaj ("luczaj")

Mam ciekawe stanowisko dziko rosnącego ciemiernika na południu Polski woj podkarpackie), ale nie mogę go oznaczyć. Nie jest to H. purpurascens (inne liście). Nie wygląda też na typowy viridis, foetidus itd. Może ktoś zna ten gatunek?

od cze.2010

2. bardzy dziwny dziki ciemiernik
15.paź.14 08:11
Piotr Grzegorzek

Miło, że też tutaj zajrzałeś, ponieważ podziwiam wiedzą botaniczną w zakresie surwiwalu. Co do ciemiernika, jednoznacznej diagnozy nie sposób teraz podać, ale trzeba wziąć pod uwagę możliwość znalezienia zwykłego wyrzutka z ogrodu, który jakoś się odnalazł w naturze.

od sty.2014

3. bardzy dziwny dziki ciemiernik

nie wiem co to za ciemiernik, ale... jadłem placki z pokrzywy wg Pańskiego przepisu - genialne! :)

od mar.2008

4. bardzy dziwny dziki ciemiernik

Podrzuć przepis;)

od sty.2014

5. bardzy dziwny dziki ciemiernik

obejrzyj ten filmik... gdzieś od 4 minuty :) składniki można dobierać wg upodobań:

youtube.com

od mar.2014

6. bardzy dziwny dziki ciemiernik

Brak pewności, ale myślę że to jednak H. purpurascens.

Tak z ciekawości czy mogę przypomnieć się w marcu kiedy zakwitnie (bo widać, że okaz kwitnący). Czy będzie miał pan możliwość obserwacji w tym czasie i czy można liczyć na zdjęcie na tym forum?

od sty.2008

7. bardzy dziwny dziki ciemiernik
17.paź.14 09:06
Staszek K. "stku"

Znam bardzo dobrze ciemiernik czerwonawy w różnych fazach rozwoju. Według mnie to właśnie ta roślina. Na pierwszym zdjęciu okaz w fazie po przekwitnięciu (aczkolwiek bez wykształconych torebek nasiennych). Na drugim bardzo typowe okazałe liście odziomkowe. Te liście nie są zimotrwałe więc teraz powinny już żółknąć. Rozumiem, że znalezisko spoza Bieszczadów stąd wątpliwości?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji