bio-forum.pl

Ganoderma resinaceum?

bez logowania - można przeglądać
GRej315063

od lip.2005

1. Ganoderma resinaceum?
8.paź.14 23:16
Grażyna Domian

Witam Was serdecznie po baaardzo dłuuugiej przerwie. Nagromadzenie różnych zajęć nie pozwoliło mi być aktywną ale przyznam, że tęskniłam i zaglądałam do Was czasami. Przez te minione +/- 2 lata zgromadziłam wiele intrygującego materiału - będzie czekał na jeszcze lepsze (czyt. luźniejsze) czasy. Teraz postaram się skupić na bieżących znaleziskach..

lakownica 1
lakownica 2
lakownica 3
lakownica 4
lakownica 5
lakownica 6

Lakownicę, którą przedstawiam poniżej znalazłam na początku sierpnia. Trzy owocniki wyrastały z pnia obumarłej olszy stojącej nad jednym z jezior w Puszczy Bukowej. Na pierwszy rzut oka wyglądały dość niepozornie i patrząc na nie z daleka myślałam, że to po prostu lakownica spłaszczona. Zaintrygowały mnie jednak czerwonawe przebłyski... Po umyciu - zobaczcie sami...

Największy owocnik miał średnicę 21 cm. Skórka dość miękka i uginająca się pod naciskiem palca. Żal mi było je kroić. Próbowałam je w domu oznaczyć i trop prowadził do Ganoderma resinaceum...

c. d. n

od lip.2005

2. Ganoderma resinaceum?
8.paź.14 23:34
Grażyna Domian
Lakownica 7
lakownica 8

Kilka dni temu, po rozmowie z Marcinem P. wróciły jeszcze silniejsze wątpliwości i dziś odwiedziłam to miejsce ponownie. Lakownice, umyte po wczorajszym deszczu, już z daleka rzucały się w oczy. Nie były już co prawda takie świeżutkie ale nadal piękne, pomimo zaatakowania przez inne grzyby i przez owady.

lakownica 9

Zdecydowałam się odkroić kawałek:

lakownica 10

i jeszcze ten odcięty kawałek potraktować płomienniem:

Co o tym sądzicie?

od wrz.2004

3. Ganoderma resinaceum?

Chyba jednak Ganoderma lucidum

od sie.2002

4. Ganoderma resinaceum?
9.paź.14 19:22
Piotr Perz "pimpek"

Grażyna - dwa lata bez forum? Szok: D

od lip.2005

5. Ganoderma resinaceum?
9.paź.14 20:04
Grażyna Domian

Dziękuję Marcinie. Nie brałam jej pod uwagę ze względu na wielkość owocników i ten gruby, krótki trzon.

Pimpek - no, tak wyszło, ale nie tak całkiem bez forum. Bierna obecność to też obecność;)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji