bio-forum.pl

koronica ozdobna zimą

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. koronica ozdobna zimą
15.sty.05 17:09
Marek Gawrysiak ("manuscript")
A

Podobno koronicy ozdobnej nie można z niczym pomylić. Mamy jednak zimę i owocniki wyglądają nieco inaczej. Jeśli więc ktoś z Was widział koronicę poza sezonem, oto moje strzały "nienormalnym" aparatem, Jolu =: o), do Waszej czcigodnej weryfikacji.

B

Mimo braku zapisu światła na celuloidzie, kolory są dość wiernie oddane.

Rosły na pniaczku w lesie liściastym. Moje dzieci o mały włos ich nie rozdeptały, ale przytomnie zareagowały na ryknięcie tatusia. Tym samym przyczyniły się do ochrony przyrody, prawda? Pozdrawiam,

od kwi.2001

2. koronica ozdobna zimą
15.sty.05 17:54
Marek Snowarski "admin"

Hm, a nie jest to przypadkiem stary tęgoskór pospolity? :)

Choćby po ułożeniu wywyniętych ramion można ocenić, że konsystencja tego bynajmniej nie jest krucha a i wnętrze też coś mówi.

od kwi.2004

3. koronica ozdobna zimą

Myślę, że to nie jest koronica

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. koronica ozdobna zimą
15.sty.05 18:38
Marek Gawrysiak ("manuscript")

Zarówno tęgoskóra, jak i koronicę widziałem tylko na zdjęciach. Na podstawie waszej reakcji zakładam, że tęgoskór podobnie pęka.

a

Miejsce znaleziska możecie obejrzeć poniżej.

Wnętrze owocnika było wypełnione mazią. Miałem jednak wrażenie, że jest bardzo wodnista. Za koronicą przemawiała też grubość ścianek oraz moja radość, ze znalazienia rzadkiego grzyba. Przeciw - podłoże i plamki na zewnętrznej ściance.

Jeśli to tęgoskór, śmiało potraktuję go nożem, a wnętrze zmierzę, obwącham i opstrykam :).

Jak myślicie, pozostaje jeszcze jakaś szansa, że to jednak koronica? Jeśli tak, jutro do niej wrócę.

od kwi.2001

5. koronica ozdobna zimą
15.sty.05 18:55
Marek Snowarski "admin"

O tej porze mogłaby rosnąć. Ale na ziemi i to wapiennej, częściowo zagrzebana w podłożu.

Od niedawna są w atlasie ładne fotki koronicy ozdobnej (Sarcosphaera coroniaria).

Z tym że to co na Twojej fotografii to na 99. 7% tęgoskór i na 100% nie koronica ozdobna. Oczywiście w mojej opinii.

Jak w przyszłym sezonie będziesz się uważnie rozglądał za tęgoskórami na pewno jest zauważysz, to bardzo pospolity grzyb o dość trwałych owocnikach - ich resztki jak widać na Twoich fotografiach można jeszcze rozpoznać i zimą.

W lasach liściastych warto o tej porze poszukać

grzyby.pl

tu są ładne fotki

houby.humlak.cz

to co prawda bardzo rzadkie, ale niedawno dostałem od czeskiego kolegi fotkę, właśnie mu wyrosła.

Z podłoża mogą wystawać same końcówki i może być ich mniej - ale z racji jaskrawej barwy dość łatwo zauważyć. Może ktoś będzie miał szczęście?

od lis.2004

6. koronica ozdobna zimą
15.sty.05 21:25
Tadeusz Otyś "teddi"

bardzo ładne fotki.. taka właśnie koronica wyrosła kilka lat wstecz, po lekkiej jak teraz zimie, w marcu, gdy zaczęły wschodzić pierwsze rośliny - na grządce po pomidorach/ odczyn gleby zasadowy- jak sądzę/.

to zdarzyło się tylko raz... o smardzach, które każdej wiosny wyrastają w ogródku, nie warto wspominać

od lip.2004

7. koronica ozdobna zimą

Dziś buszowałem po nadwiślańskich łęgach za "hubowatymi", i wypełnionych mazią pozostałości tęgoskórów spotkałem kilka.

Jeden nie był może wywinięty tak "koronicowato" jak Twój Marku, jednak charakter wywinięcia był bardzo podobny, z tym że te dzisiejsze moje, miały ścianki w stanie większego rozkładu.

od maj.2003

8. koronica ozdobna zimą
17.sty.05 08:01
Anna Kujawa "AniaK"

Pierwszy raz widzę coś takiego. Koronice wykluczam, na tęgoskóra jakieś za bardzo regularne mi, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji