bio-forum.pl

Kruchawica ?

bez logowania - można przeglądać
GRej253941

od gru.2003

Pierwszy raz na żywo widziałem je niedawno. Te rosły w podobnym środowisku ale malutkie - kapelusik 1 cm. Blaszki i kropelki jak u kruchawicy. A może coś innego?

od wrz.2005

2. Kruchawica ?

a kolor tak intensywny jak na zdjęciach? - do sprawdzenia

od gru.2003

Taki właśnie kolor niemal jak aksamitka złota

od wrz.2005

od lis.2008

5. Kruchawica ?
6.sty.15 20:56
ala mikołaj "wink"

Kruchaweczka okazała (Psathyrella pyrotricha) wyrasta w górskich lasach świerkowych, ma kapelusz jaśniejszy, czerwonopomarańczowy.

cytat z atlasu Marka, wg źródeł wymienionych w literaturze

często się zastanawiam, czemu autorzy atlasów mają jakiegoś hopla odnośnie górskich siedlisk, ja już się z tego wyleczyłam, ale na początku było ciężko skumać, że to po prostu taki "smaczek" nie wiadomo skąd i po co, często nie mający nic wspólnego z rzeczywistością, albo poparty pojedynczymi przypadkami:/

od wrz.2005

6. Kruchawica ?

pierwszy raz widziałem ją w buczynie karpackiej: D

myślę, że przyczyna jest prozaiczna - mozaika siedlisk, mikroklimat sprzyjający obfitemu i długotrwałemu owocnikowaniu, chętnie badane obszary - to wystarczy do tego, aby w przypadku rzadkich gatunków wyrobić sobie błędną opinię o rozmieszczeniu...

Jak coś nie mikoryzuje z Salix repens czy Polygonum viviparum to nie ma raczej powodów, aby nie rosło na nizinach.

Knudsen podaje "w lasach liściastych, na przydrożach, w ogrodach i parkach"

od lis.2008

7. Kruchawica ?
6.sty.15 22:12
ala mikołaj "wink"

chętnie badane obszary

ototo! to do mnie najbardziej przemawia, bo w sumie najciekawsze

a na wapieniu wg atlasów to już w ogóle wszystko rośnie i same najciekawsze;)

tyle, że nie do końca tak jest

sugestia dla nowych autorów: otwórzcie się na inne siedliska: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji