Kilka podobnych owocników rosło wsród liściastych, prym wiodły graby ale był też dąb i inne.
Zarodników nie sprawdzałem i nie wiem co to może byc za gatunek bo na p. obciętozarodnikowego nie wygląda, ani na żaden inny pospolity gatunek.
Barwy naturalne, ewentualnie nie widać lekkiego zasinienia miąższu w kapeluszu po przekrojeniu, chociaż w zasadzie było ono tak słabe, że raczej należało by je nazwać zabłękitnieniem.
Specjalnie prezentuje tylko te dwa owocniki bo te inne widoczne na pierwszej fotce wydały mi sie nieco inne, a że musiałem już wracać więc nie wnikałem w szczegóły. Miejsce dobrze znane wiec nie ma problemu, w razie czego mozna będzie obserwować i materiał uzupełnić.
podgrzybek żeberkowany (Boletus ferrugineus)? tak mi się wydaje.
Sprawdziłbym czy zarodniki nie są jednak obcięte
jasne, że sprawdzę ale nie teraz:- (
na pewno jest wysuszony ale z powodu braku czasu wszystkie suszki wędrują do jednego kartonu (poczekalni) i nie problem wrzucić go pod mikroskop ale problemem jest go teraz odnaleźć. Wezmę się za nie później.
no cóż zarodniki wskazują na Xerocomus porosporus, a że miąższ nie sinieje ani też nie ma w barwach ani odrobiny czerwieni to chyba nic innego być nie może???
(wypowiedź edytowana przez mirek63 30. listopada. 2014)
ale w sumie pewien nie jestem:- (
coś mi nie bardzo pasowało więc wrzuciłem pod mikroskop jeszcze próbke pobrana z owocników znalezionych pod klonem co do których juz po samym makro podejrzewałem że są podgrzybkami obciętozarodnikowymi.
W tym przypadku obcięcie tak wyraźnie widoczne, że nie mam wątpliwości:-)
Natomiast zarodniki z powyżej prezentowanych podgrzybków nie miały tak wyraźnego obcięcia, nie wiem czym to jest podyktowane??? - może wiekiem owocników bo zauważyłem, że na zarodnikach dojrzałych cecha ta jest wyraźniej widoczna.
EUREKA!:-)
- ależ jestem inteligentny:- (
ze względu na to, że u mnie gatunek ten jest nader pospolity więc nawet nie raczyłem sprawdzić czy jest na liście przyjmowanych do GREJ.
Oj! - ktoś będzie musiał "martwić się" się za mnie... prawda Aniu???
a tak jeszcze wracając do zarodników, to pierwszych owocników są bardzo podobne do prezentowanych na stronie:
a u drugich ta cecha jest jeszcze bardziej wyraźna.
:-))))