Ta poprzednia:
- to pewnie też jest ona ale owocnik mało reprezentatywny więc musiałem poszukać innych. Wczoraj mi szczęście dopisało:-))
Bór sosnowy, około 25-30 owocników wokół starej sosny. Nie znalazłem starych owocników co by świadczyło, że w tym roku grzybnia pierwszy raz zaowocnikowała.
Nie znam planów wycinki ale cos mi się wydaje, że ten las długo juz nie "postoi"... a szkoda, chociaż to pasożyt ale grzybek ładny:- (
Sympatią jednak do nich nie pałam. W innym miejscu rodzaj ten doprowadził do wycinki ponad metrowych (średnicy pnia), potężnych świerków, a bardzo lubiłem ten zakątek lasu. Teraz jest tam porośnieta chwastami polana:- (
Zgłoszę do GREJ-a właśnie jako ten gatunek, a może dorzucić Błażeju do Twojej paczki??
Moim zdaniem to są młode owocniki Onnia tomentosa. Łatwo będzie sprawdzić po kształcie szczecinek. W O. tomentosa są proste, a w O. triquetra haczykowato wygięte.
Wiedziałem o tym ale nie wiedziałem że to takie proste.
Zabiłeś moje nadzieje... a w zasadzie "zabił" je mikroskop:- (
Szczecinki proste jak drut:- (
Czyli kolejne stanowisko O. tomentosa... i co? - Mirku szukaj dalej:- (
Powodzenia:-) - sam sobie pożyczę, może się spełnią?
No to jeszcze poprawię sobie humor z powodu tej niedoszłej Onnia tiquetra i powspominam spotkanie z tym juz rzadkim futrzakiem:
Prawda, że milusiński?