bio-forum.pl

gołąbek zielonawofioletowy

bez logowania - można przeglądać

od mar.2010
#0

1. gołąbek zielonawofioletowy
gołąbek
gołabek 2
gołąbek

Prawda? Wiem, że zdjęcia do niczego, ale liczę na wybitnych specjalistów. Dziękuję.

od mar.2010
#0

2. gołąbek zielonawofioletowy

A, no oczywiście zapomniałam dodać, że smak łagodny, zapachu nie wyczułam, skórka odchodzi łatwo do połowy kapelusza:-)

od lis.2008
#0

3. gołąbek zielonawofioletowy
29.sie.14 09:55
ala mikołaj "wink"

może być on

ale w tej sytuacji sama musisz porównać cechy ze zdjęciami z netu, czyli ułożenie blaszek, kolor pod skórką, barwa trzonu itp.

u tego gołąbka dość istotną cechą są elastyczne blaszki, w porównaniu do innych gatunków nie kruszą się tak bardzo

od mar.2010
#0

4. gołąbek zielonawofioletowy
gołąbek1
gołąbek2
gołąbek3
gołąbek4
gołąbek5

Blaszki ma elatyczne, białe, z międzyblaszkami, u niektórych lekko wycięte u innych przyrośnięte do trzonu. Trzon równy grubością na całej długości, u starszych podzielony na segmenty (jak u piaskowca modrzaka), miąższ kapelusza pod skórką lekko przebarwiony na fioletowo. Niektóre trzony też lekko przebarwione, ale tylko niektóre. Właśnie ta zmienność mnie niepokoi, ale wszystkie mają łagodny smak, więc chyba ryzyka nie ma, prawda? Jeszcze wstawię kilka kiepskich zdjęć i może ktoś wreszcie powie, że to on:;))))

od maj.2003
#0

5. gołąbek zielonawofioletowy
30.sie.14 22:38
Anna Kujawa "AniaK"

Jak łagodny, to jadalny i tyle:-)

A jak elastyczne blaszki, to on.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji