bio-forum.pl

drzewo iglaste czy liściaste ?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. drzewo iglaste czy liściaste ?
1
2

Co widać na zdjęciu? Za grube, może za cienkie, oglądać w wodzie? W jakim powiększeniu? Pobrałem kilka wiór, może trzeba pobrać próbkę z jakiegoś miejsca, a nie przypadkowo?

od cze.2010

2. drzewo iglaste czy liściaste ?
17.lip.14 22:33
Piotr Grzegorzek

Za grube. Widać cewki lub człony naczyń. Poprzeczne kreski to promienie rdzeniowe. Miejsce pobrania jest dobre.

od wrz.2006

3. drzewo iglaste czy liściaste ?

Aby odróżnić liściaste od iglastego szukać jamek? Gdzie najlepiej? To co widać wyżej, na przykład, ciąć wzdłuż czy w poprzek?

od cze.2010

4. drzewo iglaste czy liściaste ?
18.lip.14 08:08
Piotr Grzegorzek

Przekrój podłużny, czyli wzdłuż powierzchni gałązki, najlepiej tangencjalny, czyli po cięciwie obwodu. Tutaj można się doszkolić - http://mailgrupowy.pl/shared/resources/15043,surowce-lesne/56914,prezentacja-od-dr-jelonka-anatomia-drewna[mailgrupowy.pl]

od lip.2004

5. drzewo iglaste czy liściaste ?

Jest gdzieś w internecie (chyba niemieckojęzyczna) bardzo dobra strona o oznaczaniu pod mikroskopem podstawowych gatunków drzew. Treść mam ściągniętą na płyty lub twardy dysk, ale obecnie przebywam na wczasach.

Namiar dał mi kiedyś Pimpek, może zajrzy i się odezwie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji