bio-forum.pl

pieczarka ale jaka...

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. pieczarka ale jaka...
6.gru.06 03:56
nightcomer

w lecie daleko od naszego [cenzura polityczna - Pimpek_moderator] kraju znalazłem super dziwną (dla mnie) pieczarkę...

potraficie ją zidentyfikować z mojego zdjęcia?

to chyba proste dla was. ja jednak trochę sie zdziwiłem;)

rzecz wyrosła w ilosci ok 30 szt. na bardzo nasłonecznionym trawniku na powierzchni kilkuset metrów kwadratowych, po 2 do 4 sztuk w jednym punkcie. gleba lekko gliniasta po deszczu.

(wiadomość edytowana przez nightcomer 06. grudnia. 2006)

od gru.2006

2. pieczarka ale jaka...
6.gru.06 04:02
nightcomer

od maj.2003

3. pieczarka ale jaka...
6.gru.06 08:46
Anna Kujawa "AniaK"

Bez szans. Ja odpadam.

od kwi.2004

4. pieczarka ale jaka...

Zapach? Góra kapelusza?

od gru.2006

5. pieczarka ale jaka...
6.gru.06 22:54
nightcomer

na górze kapelusza były takie plamy jak na jego krawędzi na drugim zdjęciu.

od gru.2003

6. pieczarka ale jaka...

Mi wygląda na agaricus xanthoderma-pieczarka żółtawa. Powinna śmierdzieć domestosem i mieć ohydny smak:- (

od gru.2006

7. pieczarka ale jaka...
7.gru.06 05:04
nightcomer

prawdopodobnie masz rację.

te "moje" pieczarki nie miały tak ostrej żółtej barwy na przekroju. ponadto w opisie tego gatunku na grzyby. pl jest, że te przebarwienia są nietrwałe a w tym przypadku raczej ciemniały niż blakły. góra kapelusza była blado-jasnoszarawa ale zawsze z odcieniem żółci (zdjęcie mi nie wyszło, więc nie mogę pokazać, może ty masz, chętnie zobaczę).

zapach był bardzo silny, mi sie skojarzył z atramentem w starych kałamarzach.

grzyby znalazłem w rumunii w okolicach dunaju. gleba żyzna, wilgotna i bardzo ciepło, pieczarki wzrastały niemal na oczach.

od kwi.2004

8. pieczarka ale jaka...

Myślę też, że żółtawa. Spotkałam się z nią świadomie jeden jedyny raz w tym roku nad Renem. Rosła masowo. Miała szarawy kapelusz, bardzo czerwone blaszki, a potem czarne, i obrzydliwie i mocno cuchnęła atramentem. Ręce mi przesiąknęły tym zapachem i prześladował mnie on aż do momentu potraktowania ich mydłem. Trzony bardzo szybko nabiegały jadowitą, agresywną ciemną żółcią.

od gru.2003

9. pieczarka ale jaka...

Mam dwa miejsca ich występowania. Gdzieś w centrum Gdańska na rondzie pod wielką topolą i w Sopocie na... plaży, no prawie, pod stu letnią olchą czarną.

Też rosną masowo

od gru.2006

10. pieczarka ale jaka...
7.gru.06 17:36
nightcomer

sam już nie wiem... im dłużej się tym mirkiego pieczarkom przyglądam, tym więcej różnic dostrzegam. na razie widzę takie:

- kolor blaszek - u moich nie było czerwonawego odcienia;

- kolor przebarwień na przekroju - w moich nie był tak ostro żółty a wkrótce o ile pamiętam brązowiał;

- wygląd kapelusza - w moich nie był popękany na poletka.

poniżej zamieszczam to nieudane zdjęcie kapelusza.

od gru.2006

11. pieczarka ale jaka...
13.gru.06 04:09
nightcomer

zobaczcie moje ostatnie zdjęcie w pierwszym mailu i pierwsze zdjącie mirka...

to nie sa te same grzyby na 100%

więc co ja znalazlem?

od gru.2006

12. pieczarka ale jaka...
13.gru.06 04:20
nightcomer

ania, co o tym myslisz?....

od maj.2003

13. pieczarka ale jaka...
15.gru.06 10:14
Anna Kujawa "AniaK"

Zapach atramentu wskazywałby na grupę gatunków, wśród których jest pieczarka żółtawa. Przebarwianie się podstawy trzonu na żółto - też.

Sama pieczarka żółtawa ma kilka odmian różniących się między innymi kolorem i łuseczkowatością kapelusza. Więc bardzo możliwe, że znalazłeś pieczarkę żółtawą. Tylko tyle mogę na podstawie zdjęć powiedzieć:-)

od gru.2006

14. pieczarka ale jaka...
19.gru.06 15:15
nightcomer

>>>>>Sama pieczarka żółtawa ma kilka odmian różniących się między innymi kolorem i łuseczkowatością kapelusza<<<<

właśnie o te odmiany chodzi...

jakie?...

moze jakies fotki...?

dzieki, ze sie odezwałaś;)

od gru.2006

15. pieczarka ale jaka...
19.gru.06 15:25
nightcomer

tak już na pierwszy rzut oka zakminiłem, ze to p. żółtawa.

dopiero potem zaczęło mi sie coś nie zgadzać.

i fotki mirka to jakby potwierdziły.

od maj.2003

16. pieczarka ale jaka...
21.gru.06 09:25
Anna Kujawa "AniaK"

No bo tu nie mają potwierdzać (lub nie) fotki, tylko cechy grzybka:-))

Fotek pieczarki żółtawej i jej odmian masz w necie zatrzęsienie, bo to dość pospolity grzybek

pieczarka żółtawa[images.google.pl]

Mirki ma coś co wygląda na odmianę v. griseus, a Twoja wygląda na "zwykłą". O ile nią jest:-)

Ponieważ to nie badania naukowe, jak pachniała atramentem - przyjmij, że to żółtawa.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji