bio-forum.pl

Styczniowy blaszkowiec pod dębem

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Styczniowy blaszkowiec pod dębem
1d
1d1

Penetrując dzisiaj las spotkałem taką rodzinkę pod dębem. Grzybki wyrastały na zmurszałej gałązce zapewne tegoż dębu. Grzybek jest dość charakterystyczny.

od maj.2003

2. Styczniowy blaszkowiec pod dębem
8.sty.05 16:15
Anna Kujawa "AniaK"

Tubaria hiemalis - jak sądzę:-)

od kwi.2004

3. Styczniowy blaszkowiec pod dębem

Aniu. A może to być trąbka otrębiasta - Tubaria furfuracea.?

od maj.2003

4. Styczniowy blaszkowiec pod dębem
8.sty.05 17:32
Anna Kujawa "AniaK"

Znowu mamy do czynienia z gatunkami bardzo zbliżonymi. Na tyle, że do niedawna były traktowane jako jeden. Zasadnicza różnica między nimi to kształt cystyd (płonych komórek na blaszkach). Z różnic makroskopowych wymieniane są: większe rozmiary u T. hiemalis, pora wyrastania (IX-IV). Ponieważ ta ze zdjęć rośnie zimą i jest dość "przysadzista" zaryzykowałam T. hiemalis jako bardziej prawdopodobną:-) T. furfuracea - niewykluczona niestety;-)

od kwi.2004

5. Styczniowy blaszkowiec pod dębem

A czy w przypadku T. hiemalis, możesz coś napisać o ostrzu blaszek?. T. furfuracea ma mieć ostrze białe, ale nie wiem czy u wilgotnych owocników będzie to widoczne.

od maj.2003

6. Styczniowy blaszkowiec pod dębem
8.sty.05 19:06
Anna Kujawa "AniaK"

Ta cecha nie jest za dobra do rozstrzygnięcia "makro".

Białe ostrze jest wynikiem występowania na nim cystyd. One są u obu gatunków i są podobnej wielkości i podobnej obfitości - tyle, że mają różny kształt. Te jasne ostrza najlepiej są widoczne na młodych owocnikach, ale powinny być widoczne u obu gatunków podobnie.

od kwi.2004

7. Styczniowy blaszkowiec pod dębem

Serdecznie dziękuję Aniu.

Grzybki zostały w lesie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji