bio-forum.pl

Systematyka porostów

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Systematyka porostów
3.gru.06 09:33
"grino1" (b/log.)

Od czegoś trzeba zacząć. Zebrałem materiał foto, czas na identyfikację. Znam tajniki makro i chemiczne. Problemy powstały przy systematyce. Czy ktoś z szanownych forumowiczów dysponuje "jedyną słuszną" systematyką porostów w formie elektronicznej? Będę wdzięczny za pomoc.

od sie.2002

2. Systematyka porostów
3.gru.06 09:44
"pimpek"

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Systematyka porostów
3.gru.06 19:42
"grino1" (b/log.)

Dzięki Ci bardzo Wielce Czcigodny. Z zachwytu jednak nie padłem. Tak się składa, że z wyszukiwarki też umiem korzystać. Chodziło mi o taksonomię obowiązującą w naszych szkołach. Spośród czterech wersji, które posiadam wszystkie są różne! W necie też panuje pełna dowolność...

od sie.2002

4. Systematyka porostów
3.gru.06 21:05
"pimpek"

Cieszę się bardzo, że sprawiłem Ci przyjemność.

Tak się składa, że Twoje pytanie zadane na początku nie precyzowało, że chodzi o systematykę obowiązującą w szkole.

Nie sądzę, żeby była jakaś OBOWIĄZUJĄCA w szkołach (których??) taksonomia. Skoro jest dowolność wyboru książek, z których nauczyciele nauczają - to na pewno takiej nie ma.

Spokojnie możesz użyć na swoje potrzeby którąkolwiek z nowszych układów systematycznych i napisać tylko, że "według kogośtam".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji