Przypuszczam, że jest to pępawa, ale nie jestem pewna. Roślina rośnie na żyznej ziemi pomiędzy truskawkami. Dorasta do ponad metra wysokości. Łodygę ma sztywną, pustą w środku, gładką, wyraźnie bruzdowaną. Po przekrojeniu wypływa mleczny, biały sok. Jest go jednak bardzo mało i chyba nie jest piekący. Próbowałam, ale jeżeli piecze, to tak nieznacznie i przez krótką chwilę, że własciwie nie wiem, czy mi się to tylko nie zdaje, że piecze. Łodyga dołem przy nasadzie liści czerwona. Wyżej cała zielona. Liście wyraźnie powcinane, ale u góry łodygi już gładkie.
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji