górski las iglasty, w mchu na dużej kłodzie drewna wysokośc ok. 1300 m. n. p. m.
[podobnie jak: [bf#63314]
ale w innym strumyczku]
włoski do 1320 mikrometrów i wiecej
zarodniki: wiekszość dojrzałych: 18 x 13. 5
najwieksze: 19. 8 x 14. 4
małe, niedojrzałe, 17. 1 x 11. 7
w tym rejonie notowanych jest 12 gatunków Scutellinia
- asperior (Nyl) Dennis
- carneo-sanquinea (Fuckel)
- cejpi (Vel) Svrcek
- cervorum (velen.) Svr
- crinita (Bull.: Fr.) Lamb.
- diaboli {Vel.) Le Gal
- kerguelensis (Berk.) O. Kuntze
- macrospora (Svrcek)
- scutellata (L.) Lamb
- setosa (Fr.) 0. Kuntze
- subhirtella (Svrcek)
- trechispora (Berk. et Br.) Lambotte
:-))) Piotr, usciślij co to znaczy "dokładna informacja o ornamentacji"....;-)))
Klucz pyta czy ornamentacja w postaci siateczki (chyba nie) czy oddzielonych od siebie brodawek, które się niekiedy łączą.
A jeśli oddzielone to czy są zaokrąglone i oddzielone od siebie, czy niekiedy się łączą.
A jesli oddzielone to czy malutkie czy może większe do 2, 5um x 1, 0-2, 0um
A jeśli się łączą, to czy brodawki rozpuszczają się w CottonBlue.... a Ty Ania nie śmiej się - wiesz, że klucz po kolei pyta o to wszystko i inaczej LIPA: (
... no i ornamentację najlepiej jest pokazać, gdy zarodniki są zafarbowane w CB (przykład Peziza, sorki, że nie mam dobrych Scutellinia, ale generalnie "w temacie")
w podgrzanym błękicie bawełnianym:-))
czyli - wybarwione zarodniki - immersja, wygląd ornamentacji, reakcja w CB.
No i nasada włoskow koniecznie:-)
Się śmieje, bo Scutellinia stała się bardzo skomplikowanym rodzajem od czasu, jak zaczęto dokładniej przyglądać się jej zarodnikom.
CB = Cotton Blue - błękit bawełniany
CRB = Cresyl Blue - błękit krezolowy
IKI - jod w jodku potasu (=ok. "płyn Lugola", Melzer)
podgrzanie (przesunięcie nad płomienniem aby "prawie" się zagotowało) przyspiesza wybarwienie, można też zostawić na zimno, na dobę i skutek jest podobny (jeśli jest to CB w laktofenolu to medium nie wyschnie tak szybko pod szkiełkiem)
obejrzałem ornamentację w podgrzanym CB.
ornamentacja w postaci oddzielonych od siebie brodawek, które czasem stykają się ze sobą.
brodawki zwkle okragłe i nie wieksze niż 2, 5 mikrometra. gęste. przypominają malutkie krople.
ornamentacja nie schodzi pod wpływem CB.
połączenia między brodawkami sa niewidoczne, brodawki najwyzej stykają się ze sobą.
zdjęcie ze strony: myco-cheype.chez-alice.fr
po obejrzeniu jeszcze jednego preparatu stwierdzam, że trzeba uznać że się jednak te brodawki łączą w nieregularne kształty - nie widzę innej możliwości.
czy może jeszcze wchodzić w grę jakiś gatunek poza Scutellinia crinita?
Piotr, a S. scutellata? Dlaczego nie?
Poleciałem kluczem:
Scutellinia - Schlüssel
(in starker Anlehnung an SCHUMACHER 1990)
Übersetzung und Ergänzung: P. Reil
i tak:
1a) Sporen rund oder fast rund.......................................................................................................... 2
1b) Sporen ellipsoid oder spindelförmig............................................................................................ 8
8a) Sporen permanent in eine spindelförmige Sporenhülle eingepackt:
S. geneospora (Berk.) O. Kuntze
8b) Sporen nicht in einer solchen Hülle verpackt............................................................................... 9
9a) Sporen mit hohen, zugespitzen Stacheln:
S. heimii Le Gal
9b) Sporen mit warziger, feinwarziger, gratiger oder netziger Ornamentation................................. 10
10a) Sporen mit vollständigem oder unvollständigem Netz.............................................................. 11
10b) Sporen mit Warzen die mit kurzen Graten verbunden sind, oder nicht..................................... 16
16a) Sporenwand mit abgerundeten, isolierten Warzen (Tuberkeln)................................................ 17
16b) Sporenwand mit Warzen, die teilweise miteinander verwachsenen sind, und/oder mit Rippen.. 21
21a) Sporen mit loser äußerer Wand (wenn erhitzt in Baumwollblau), wie eine schwebende Hülle um die Spore; Randhaare kurz (bis 400 µm) und hin- und hergebogen (gewellt?), ausnahmsweise gerade, bauchig und länger........................................................................................................................... 22
21b) Sporen nicht mit loser Hülle wenn in Baumwollblau erhitzt; Randhaare gerade, Länge 200-3000 µm.................................................................................................................................................... 27
27a) Fruchtkörper mit an der Basis mehrfach wurzelnden Haaren von denen einige 1000 µm Länge überschreiten.................................................................................................................................... 28
27b) Fruchtkörper mit Haaren kürzer als 1000 µm.......................................................................... 38
28a) Sporen ellipsoid spindelförmig, 26, 5-32, 2 x 14, 2-18 µm:
S. inexpectata Le Gal
28b) Sporen ellipsoid bis breit ellipsoid, weniger als 27, 5 µm lang.................................................. 29
29a) Sporen mit hervorstehenden Ornamenten in Form von unregelmäßigen Warzen und Rippen, diese normalerweise 1-3, 8 µm breit und 0, 5-3 µm hoch......................................................................... 30
29b) Sporen mit Ornamenten aus Warzen und Graten von 0, 2-1, 4 µm Breite und bis 1, 3 µm Höhe.. 34
34a) Sporen erscheinen glatt im Lichtmikroskop (1200-fach), 17, 8-23, 5 x 9, 8-13, 2 µm:
S. setosissima Le Gal
34b) Sporenskulptur deutlich sichtbar im Lichtmikroskop............................................................... 35
35a) Sporen mit Warzen und/oder verschmelzenden Warzen und Rippen von 0, 3-1, 4 µm Breite und 0, 5-1, 4 µm Höhe, Sporen leicht punktiert......................................................................................... 36
35b) Sporen schwach ornamentiert mit Warzen und gebogenen Graten, 0, 2-0, 8 µm breit und 0, 2-0, 6 µm hoch, Sporen mit abgerundeten Enden........................................................................................ 37
i tutaj stanowczo zdjęcia zarodników wskazują, że zarodniki mają końce zaokrąglone a nie lekko zwężające się
37a) Sporen 21, 1-27, 4 x 13, 6-16, 4 µm:
S. pilati (Vel.) Svr.
(Haare 600-1600 x 25-43 µm, Wandstärke 6-9 µm, Holzbewohner)
37b) Sporen 16, 6-21, 2 x 11, 1-13, 8 µm:
S. crinita (Bull.: Fr.) Lamb.
(Haare 300-900-1440 x 24-47 µm, Wandstärke 5-7, 5 µm)
Ja chyba nie umiem jeszcze jednoznacznie odróżnić S. scutellata od S. crinita. Są dla mnie tak zachodzące cechami, że praktycznie nieodróżnialne:- (
No bo to sa takie wątpliwe różnice.
Aniu, pisałem Ci co w monografii jest (dostaniesz ją w nocy).
Marku, to są różnice - posprawdzasz?? (Zarodniki farbuj, może być w IKI!)
1. S. scutellata ma pomiędzy włoskami na obrzeżu "włoskopodobne komórki", długie, brązowe, zaokrąglone na szczycie a S. crinita nie.
2. S. scutellata ma worki 160-320um a S. crinita 180-240um
3. S. scutellata w zarodnikach ma dwie wielkie i pełno małych kropli, S. crinita tylko pełno małych kropli
4. Ornamentacja u S. scutellata często się łączy w ciągi (długości do 4 brodawek), u S. crinita najczęściej nie lub nieczęsto.
co do punktu 3 jest jasne, że badany tutaj okaz nie ma dwóch wielkich kropli w zarodnikach co wyraźnie widac na zdjęciach. [ nie widać?]
punkt 4 - nie wiem jak wygladać miałyby te ciągi z 4-rech brodawek, musze dokładniej się przyjrzeć scutellata [w wersji 100%], czytelność ornamentacji jest niska.
zmierzę worki
komórek włoskopodobnych poszukam [ nie wiem czy rozpoznam], ale sensowniejsze byłoby znalezienie cech charakterystycznych crinita i sprawdzenie czy wystepują
wielkie dzięki, ANAMORF
odnośnie kropli: na 6 zdjęciu od góry widać moim zdaniem niedojrzały worek w którym sa zarodniki z
dwoma i z jedną kroplą. wszystkie pozostałe zdjęcia, z trzech różnych preparatów pokazują wykształcone zarodniki bez dużych kropli [tak mi sie wydaje]
czy ten worek prawidłowo postrzegam jako niedojrzały?
czy wystepuję zalezność między dojrzałością zarodników a wystepowaniem na nim kropli?
czy u scutellinia krople duże wystepują w wiekszości zarodników, czy sporadycznie?
Tak, jest zależność pomiędzy kropelkami a dojrzałością zarodników, oczywiście!
Ja jednak to TEJ cechy nie przywiązywałbym największej wagi (błędnie?) bo nie wiem, czy opis tyczy się żywego czy martwego zarodnika. A małe kropelki w martwych zarodnikach nie zbiją się przypadkiem w duże??
Ja bym poszukał tych włoskopodobnych komórek. Co prawda nie jest napisane, że crinita ich nie ma - po prostu przy scutellata jest o nich napisane a przy crinita nie.
Szukaj czegoś, co wygląda jak 1/5 długości włosek i nie jest szpiczaste i powinno mieć cieńszą ściankę i może nie mieć przegród (a może ma?)
To moje stare foto z taką komórką z Scutellinia subhirtella Svrček (1971) (index 20060722-008A-PERZ)
worek na 6-stym foto.... mógł być niedojrzały lub właśnie zarodniki już umarły i kropelki się połączyły: (