bio-forum.pl

Grzyboznawca ?

bez logowania - można przeglądać

od cze.2009

1. Grzyboznawca ?

Witam, mam pytanie odnośnie sprawdzania grzybów przez grzyboznawcę. Załóżmy że przyniesie się 500g suszonych grzybków i w jakim czasie on to sprawdzi i ile to będzie kosztować. Z tego co się orientowałem to liczy się od czasu sprawdzania, ale chciał bym zapytać fachowców.

od paź.2004

2. Grzyboznawca ?

Grzyby powinno się sprawdzać przed suszeniem.

od cze.2009

3. Grzyboznawca ?

Tylko żeby np. sprzedać grzyby suszone trzeba mieć atest od grzyboznawcy.

od paź.2005

4. Grzyboznawca ?

Po co chcesz sprawdzać suszone grzyby? Po prostu ich nie kupuj. Zbieraj sam. Jeśli zaś masz poważny problem z ich pozyskaniem, zapraszam do nas. Pół kilograma suszonych grzybów, to nie problem. Gdybyś nie mógł przyjechać, prześlę Ci pocztą za darmo:-)

od cze.2009

5. Grzyboznawca ?

Właśnie chodzi o to że jeśli jest sezon to mam tyle grzybów że cała moja rodzina i znajomi są obdarowani tak że im starczy na x czasu a ja to co mi zostanie nie przejem, jest tego mnóstwo, i stąd pytanie. Szkoda by się marnowały leżąc w pudełkach, lepiej by było sprzedać bo powoli się nowy sezon zbliża :) A jeśli chodzi o sprzedaż to wole by to prawni wyglądało dobrze, myślałem o sprzedaży firmie która skupuje grzyby ale na Śląsku żadnej niema: (

od paź.2005

6. Grzyboznawca ?

Teraz wszystko jasne. Wejdź na allegro - tam sprzedaż. Zobacz jak inni zachwalają swoje grzybki:-)

od cze.2009

7. Grzyboznawca ?

No tylko że na allegro pisze że grzyby są z atestem, ogólnie to chyba nie można sprzedawać grzybów bez atestu przez internet. Ktoś z was sprzedaje tak grzyby? No chyba że czegoś nie wiem.

od paź.2005

8. Grzyboznawca ?

Ludzie sprzedają swoje grzyby i nit ich nie prześladuje. Wskoczyłem na aukcję, żeby zobaczyć, czy piszą o atestach. Nie spotkałem.

Oto przykładowy link do aukcji:

allegro.pl

od paź.2005

9. Grzyboznawca ?

Znalazłem też takie aukcje, gdzie ludzie piszą o ateście.

1. Widać, że grzyby pochodzą ze skupu. Tak - atest na grzyba będzie, ale na robaczki - nie.

2. Piszą, że mają atest i wyślą z grzbami ( ksero, duplikat). Taki atest, to i ja mogę wysłać. Wystarczy, ze kupie 10 gram grzyba z atestem i mam go na całe życie:-)

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 16. maja. 2014)

od cze.2009

10. Grzyboznawca ?

Fakt, masz rację tylko czy nie będzie z tego nieprzyjemności? Jeszcze jest OLX stara tablica :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji