bio-forum.pl

Orlik?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2013

1. Orlik?
5.maj.14 17:55
Janina Fus "inga"

od lip.2013

A czy przypadkiem nie są to liście zawilca, być może Anemone nemorosa? Orlik ma liście na końcach bardziej zaokrąglone, tutaj pozostałbym przy Anemone sp.

od cze.2010

3. Orlik?
5.maj.14 21:27
Piotr Grzegorzek

Jeśli nie zawilec to jeszcze zostaje nam rutewka orlikolistna jako jedna z możliwości. Zauważam owłosienie na ogonkach liściowych.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 05. maja. 2014)

od wrz.2013

4. Orlik?
5.maj.14 21:33
Janina Fus "inga"

Zawilec na pewno nie bo ma całkiem inne liscie, ale rutewka może być bo w pobliżu są działki

od lis.2008

5. Orlik?
5.maj.14 21:34
ala mikołaj "wink"

ano właśnie, ja przy tych roślinach wymiękam, bo wszystkie na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie

jest jeszcze piżmaczek wiosenny, ale ten przynajmniej ma błyszczące liście pod spodem i gładkie łodyżki

od lip.2013

Według mnie to też nie będzie Thalictrum aquilegifolium. Jednak jak sama nazwa wskazuje "orlikolistna" ma ona liście niemal identyczne jak orlik. Znam tę roślinę dobrze, ma ona również zaokrąglone końce listków. Poniżej zdjęcie z Gorców.

od lip.2013

Co do piżmaczka to już całkiem "inna bajka", a choćby ze względu na jego pokrój oraz maleńki wzrost.

od cze.2010

8. Orlik?
6.maj.14 22:38
Piotr Grzegorzek

Ja bym ożywiając wątek proponował powrócić do rodzaju orlik. Skoro w sąsiedztwie są ogródki. To może być jakiś wyrzutek lub uciekinier, na przykład wariacja na temat orlika alpejskiego.

od cze.2010

9. Orlik?
8.maj.14 17:18
Piotr Grzegorzek

Sprawdziłem ozdobne ogrodowe orliki. wiele z nich ma owłosione ogonki liściowe.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji