bio-forum.pl

dąb

bez logowania - można przeglądać

od lip.2012

Jaki gatunek szypułkowy czy bezszypułkowy?

od lip.2012

Po czym je można rozpoznac u mnie w łęgu myślałem ze sa same szypułkowe.

od lip.2013

A po tym, że Quercus robur ma nasady liści jakby z "uszkami" oraz ogonek liściowy bardzo krótki. Zrobiłem szybki skan porównania liści dębów, przedstawione w Botanice Leśnej, prof. dr. J. Tomanka. Widać najbardziej charakterystyczne cechy.

od lip.2012

Dzięki faktycznie te dwie cechy pasuja.

od cze.2010

6. dąb
4.maj.14 21:52
Piotr Grzegorzek

Już raz i to przy tegorocznym pytaniu podawałem tę informację. Dąb szypułkowy ma liście bez ogonków, dąb bezszypułkowy ma liście z wyraźnymi ogonkami.

od lip.2012

Tak wiem tyle że mi to uciekło z głowy. Teraz ię juz powinno utrwalić.

od lut.2007

Kamilu na zdjęciu nr 1 i nr 2 widać te charakterystyczne "uszka". Zgodnie z ryciną z Twojego postu to te liście bardziej mi pasują do Quercus robur (dodam, że żaden ze mnie znawca). Czy się mylę i dlaczego?

od lip.2013

Dobrze, tylko, że liście są na wyraźnych ogonkach. Tak samo nacinanie liści jest niemalże równomierne. Proszę zauważyć na rysunku porównawczym, że Quercus robur ma liście nacinane nierównomiernie, tak jakby chaotycznie. Co dotyczy "uszek" na zdjęciu, to widocznie mogą się pojawić u tego gatunku. Ja pozostaję przy Quercus petraea.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji