Tego dnia wieczorem miałem do wykonania jeszcze jedno służbowe zdanie. Otóż towarzyszyłem koleżance z pracy podczas przygotowywania miejsca pod mural. Czekając zrobiłem krótki fotoreportaż. Na początku miejsce akcji, czyli garaże w łuku ulicy Zielonej nieco na północ od obwodnicy.
Zdjęcia wykonałem około godziny 20. 00. Na początku przed przekroczeniem linii kolejowej zerkam ku zachodowi.
Po przejściu na drugą, czyli zachodnią stronę linii kolejowej zerknąłem ponownie na zachód. Tak w tych warunkach prezentowały się kuliste odmiany robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.
Bliżej garaży znalazłem płat roślinności w której pierwsze skrzypce grał rukiewnik wschodni - Bunias orientalis. Towarzyszyła mu pokrzywa zwyczajna - Urtica dioca. Inną dominantę stanowiła nawłoć - Solidago. Był też samotny mniszek - Taraxacum.
Po chwili zauważyłem, że znajdujące się na wschodzie kowadła burzowe przybrały ciekawy odcień. Wyszedłem tedy na nasyp linii kolejowej i sfotografowałem licząc od lewej pierwsze i drugie.
Na razie ważna jest przyroda. Oto wyka brudnożółta - Vicia grandiflora.
Następnie z bliska przyjrzałem się lucernie nerkowatej - Medicago luppulina.
Teraz mamy ten gatunek w towarzystwie rogownicy pospolitej - Cerastium holosteoides.
Pomiędzy nim usadowiła się rogownica pospolita - Cerastium holosteoides.
Bardziej rozłożystą okazała się babka zwyczajna - Plantago maior.
Mniszki - Taraxacum sp. sp. wyglądały zupełnie inaczej w porównaniu z tymi, które rano sfotografowałem w parku.
A wracając do muralu. Tak to widział lokalny tygodnik Przełom - przelom.pl
Inne zdjęcia dotyczące nie tylko tego wydarzenia - facebook.com
Wstężyk zaprezentowany w tym wątku jest gajowy a nie ogrodowy. Wskazuje na to czarna warga muszli.
A wstężyk ogrodowy okazał się być wstężykiem gajowym.
Ten ślimak to nie wstężyk ogrodowy ale wstężyk gajowy.