bio-forum.pl

4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI

Maleństwa rosły obok siebie na skraju piaszczysto-trawiastej drogi

w podmokłym lesie na rozkładających się liściach

Było ich dosyć dużo

Łączka na skraju lasu

To oczywiście letnio-jesienna pozostałość

od wrz.2004

2. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI
31.gru.04 15:03
Maciej Malec "maciej_m"

Grzybek 3 to pieniążek maślany. Ostatni 5 to tęgoskór pospolity.

Reszta -????

od wrz.2004

3. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI

3 to z pewnością zmordowany pieniążek maślany, natomiast zastanawiam się, czy 4 to nie są czasem lakówki, ale grzyby są tak zniszczone, że trudno ocenić.

od wrz.2004

4. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI
31.gru.04 16:33
Maciej Malec "maciej_m"

Może to coś podobnego do mojego zmrożonego grzybka?

[bf#6313]

Też nie wiem co to jest.

od wrz.2004

5. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI

Twój zmrożony grzybek to pewnie lakówka, tak przynajmniej wygląda. W zeszłym roku spotykałem je w listopadzie (było zimno), więc można wnioskować, że są w stanie przetrwać przymrozki.

od maj.2003

6. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI
4.sty.05 08:07
Anna Kujawa "AniaK"

Tu tylko potwierdzę, że 3 to pieniążek maslany, a 5 to tęgoskór pospolity, ale reszta to dla mnie zagadka i w przypadku takich zimą zbieranych grzybków cżęść trzeba "odrzucić" - tych, które w wyniku przemrożenia (np.) straciły swoje charakterystyczne cechy. Jedynie takie, którym niskie temperatury nie szkodzą są dość dobrze oznaczalne:-)

Czy na skanie 1 nie ma przypadkiem dwóch gatunków??

od lip.2004

7. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI

Wg mnie jak najbardziej dwa różne gatunki.

Może niefortunnie znalazły się na jednym skanie, ale pewnie dlatego, że rosły "nóżka w nóżkę" obok siebie.

Aniu,

prawie wszystkie grzybki były świeże, jędrne itd.

Cztery dni w lodówce zrobiły swoje:- (

Nie miałem w zamiarze nikogo maltretować takimi "grzybowymi zwłokami", bardziej chodziło mi o 25 grudnia i ilość spotkanych gatunków:-)

od maj.2003

8. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI
4.sty.05 12:02
Anna Kujawa "AniaK"

Ten pierwszy gatunek (bez blaszek) kojarzy mi się z czymś znajomym i spokoju nie daje:- (

Fakt, że bogato było w grzybki bardzo:-) Zimą to nawet "grzybowe zwłoki" oku miłe tyle, że oznaczalność siada:-)

od maj.2002

9. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI

Aniu, to co nie daje ci spokoju na pierwszym skanie to najprawdopodobniej chropiatka lejkowata Thelephora caryophyllea (Schaeff.): Fr.

Na skanach 4 i 4a jest chyba coś z rodzaju Tubaria.

A tęgoskór pospolity z ostatniego zdjęcia wyglada jak hamburger:-)

od maj.2003

10. 4 Świąteczny misz-masz - NA ZIEMI
5.sty.05 06:52
Anna Kujawa "AniaK"

O, chyba masz rację - nie widziałam jej w naturze:- ( tylko miałam niejasne wrażenie, że kształt jest znajomy... Obejrzałam zdjęcia Twoich chropiatek z Kaszub - ładne grzybki.

Może to to:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji