bio-forum.pl

Bardzo ciekawa Orbilia spec. II - index 20061121-001-PERZ

bez logowania - można przeglądać
Orbiliomycetes

od sie.2002

1. Bardzo ciekawa Orbilia spec. II - index 20061121-001-PERZ
25.lis.06 16:28
"pimpek"

Hej,

1

Ta Orbilia została niedawno przeze mnie znaleziona na drewnie pniaka sosny lub modrzewia (Pinus lub Larix) pod korą.

2

Po tym, jak moja poprzednia ([bf#66523] okazała się NIE BYĆ O. auricolor myślałem, że wreszcie mam prawdziwą O. auricolor!

3
4
5

Zarodniki wreszcie nie były tak szerokie (w poprzednim wątku zapomniałem napisać, że to też jest różnica) no i komórki marginalne są wreszzcie "auricolor-podobne".

Tym razem jednak worki okazały się dużo za krótkie (również na O. rectispora lub O. querci) a zarodniki były tak proste, że wykluczyło to O. auricolor.

Ten grzybek również pojechał do Niemiec i badanie cech morfologicznych wykazało....... że totalnie nie wiadomo jaki to gatunek :) Kompletnie inne SB (Spore Body, ciałko w zarodniku) a kształt zarodników jest totalnie unikalny - praktycznie bez zwężenia u podstawy za to ze zwężeniem na szczycie!

Może uda się wychodować czyste kultury i uzyskac anamorfy - poczekamy zobaczymy :)

od sie.2002

2. Bardzo ciekawa Orbilia spec. II - index 20061121-001-PERZ
3.lut.07 18:27
"pimpek"
1////bffot 74702 jpg 8 264 543 49 100 2
3////bffot 74704 jpg 8 398 264 140 93 4

H. O. Baral i Guy Marson wychodowali anamorfy w czystej kulturze. Udało się też uzyskać "okrągłe komórki".

Foto (c) H. O. Baral

Nie będę przytaczał całej dyskusji, w każdym razie wniosek jest następujący:

Wszystko wskazuje na to, że jest to znaleziona dotychczas tylko 1 raz i usilnie od tamtego czasu poszukiwana Orbilia, która w herbarium H. O. Barala ma index HB 7165c. Nie jest to jednak Orbilia querci i nie jest to Orbilia rectispora.

Jest to więc coś nowego i to bardzo dobrze, że znalezione w różnych miejscach Europy w różnym czasie :)

od sie.2002

3. Bardzo ciekawa Orbilia spec. II - index 20061121-001-PERZ
18.sie.07 21:54
"pimpek"

Bardzo też jest dobrze, jeśli znalezisko jest powtarzalne a własnie dzisiaj ponownie na tym samym pieńku znalazłem tego grzybka. W poniedziałek razem z [bf#66523] z samego rana grzybek leci do Niemiec. Tym razem owocniki sa młode więc powinny dotrzeć w bardzo dobrym stanie!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji