bio-forum.pl

2013-09-29 Trzebinia, skrajem Miechowa - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-09-29 Trzebinia, skrajem Miechowa - część 3
27.kwi.14 11:39
Piotr Grzegorzek

W tym odcinku, w miejscu oznaczonym kolorem czerwonym będziemy się poruszać w całości po miejscu odwiedzonym 21 lipca. Wówczas pomiędzy linią kolejową a rzeka Wodną odnaleźliśmy zarastającą łąkę trzęślicową. Tutaj też stwierdziliśmy bardzo obfite stanowisko purchawicy olbrzymiej - Langermania gigantea.

Spod przepustu pod linią kolejową zerkam na interesującą mnie powierzchnię.

Drzewostan jest tutaj luźny. Jak widać dominuje brzoza brodawkowata - Betula pendula.

W runie pojawia się kwitnąca rogownica polna - Cerastium arvense

Jest oczywiście trzęślica modra - Molinia coerulea.

Zaczynam zbieranie mchów. Tutaj jak sądzę znalazłem kolejne stanowisko dzióbkowca Zetterstedta - Eurhynchium angustirete.

Kolejny gatunek to prawdopodobnie Eurhynchium hians.

Ten gatunek sobie odpuszczam.

Ale to raczej powinien być rokietnik pospolity - Pleurozium schreberi.

Kolejnych dwu gatunków nie określam.

Zasadniczo penetrowałem rów przeciwpożarowy ciągnący się wzdłuż linii kolejowej. Poza mchami są tutaj osady najwyższego piętra antropocenu.

Z kwiatów zauważyłem zawciąg pospolity - Armeria maritima ssp. elongata.

Tego mchu także nie oznaczam.

Przechodzę teraz przez trawiastą przestrzeń.

Mijam wierzbę piaskową - Salix repens ssp. arenaria.

Następnie staję nad "Wielkim Kanionem" Wodnej.

Zwracam się w kierunku łąki. W ekotonie na skraju kanionu zauważam jeżynę fałdowaną - Rubus plicatus.

Ponownie zerkam w głąb "Wielkiego Kanionu" Wodnej.

Jeszcze raz zerkam na trawiastą przestrzeń.

Pomiędzy trawami znajduję liczne zwłoki purchawicy olbrzymiej - Langermania gigantea. Wszystko wskazuje na to, że umarły śmiercią naturalną.

Wracam teraz ku torom kolejowym. Tutaj znajduje się okazałe drzewo wierzby iwy - Salix caprea.

Oto zbliżenie jego gałązki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji