bio-forum.pl

2013-09-29 Trzebinia, skrajem Miechowa - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-09-29 Trzebinia, skrajem Miechowa - część 1
26.kwi.14 23:24
Piotr Grzegorzek

Zaczynam kolejną setkę wątków. Ten razem proponuję powrót do nieodległej przeszłości, kiedy to prowadziliśmy badania nad florą Trzebini. Teraz obszar położony na tej mapie pomiędzy autostradą a ulicą Tuwima jest już strefą przemysłową. Pierwsi inwestorzy rozpoczęli budowę swoich zakładów. Mój wypad miał na celu zebranie pewnej ilości mszaków, jako wkładu własnego w badania nad ich występowaniem na obszarze Pagórów Jaworznickich. Okazy są oznaczane, ale do tej pory nie mam odpowiedzi co tak naprawdę zebrałem. Tym nie mniej fotoreportaż postanowiłem już zamieścić. W tym odcinku poruszamy się trasą oznaczona kolorem żółtym.

Początek tej wycieczki od strony ulicy Długiej nie wygląda zachęcająco.

Ulica jaka jest każdy widzi. Pagórek w tle to były osadnik kopalni Trzebionka.

Moim celem w pierwszym etapie były trawiaste przestrzenie pomiędzy zabudowaniami, ponieważ wiele lat temu znajdywałem tutaj listerę jajowatą - Listera ovata.

Teraz jak widać rządzi tutaj trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeois.

Towarzyszy mu trzęślica modra - Molinia coerulea. Pewną domieszkę stanowi krwiściąg lekarski - Sanguisorba officinalis.

Był tutaj także ciekawy przywrotnik - Alchemilla, ale wolałem się go nawet nie tykać.

Natrafiłem nawet na kruszynę pospolitą - Frangula alnus.

Przyjrzałem się dokładnie kwiatom trzęślicy modrej - Molinia coerulea.

Rozglądając się dokładnie zauważyłem jeszcze bodziszek błotny - Geranium palustre.

Niestety, pomimo usilnych starań nie odnalazłem ponownie listery jajowatej - Listera ovata. Być może było już po sezonie.

I tak znalazłem się na dopiero co rozkopanym odcinku drogi.

Tutaj odbiłem w prawo i poszedłem w kierunku zagajnika z dominującą topolą osiką - Populus tremula.

Pomimo takich widoków zdecydowałem się na wejście do środka.

Zaintrygował mnie między innymi zarastający staw osłonięty przez trzcinę pospolitą - Phragmites australis.

Były tam też liczne mchy.

Zauważyłem również omszały pniak opanowany przez łuskwiaka zmiennego - Kuehneromyces mutabilis.

Z roślin naczyniowych zauważyłem nawłoć kanadyjską - Solidago canadensis.

W końcu zainteresowałem się częstym tutaj gatunkiem mchu. Wszędzie było to samo. Wyszło mi, że jest to dzióbkowiec Zetterstedta - Eurhynchium angustirete.

Opuściłem ten osikowy las i udałem się ku również rozkopanej ulicy Tuwima.

Tutaj zainteresowałem się zadrzewieniem nad rowem melioracyjnym.

Udokumentowałem wierzbę purpurową - Salix purpurea.

Udokumentowałem jeżynę fałdowaną - Rubus plicatus.

Zauważyłem kępy trzęślicy modrej - Molinia coerulea.

I w końcu zająłem się występującym tutaj mchem, który oznaczyłem jako mokradłoszkę zaostrzoną - Calliergonella cuspidata

Następnie wyszedłem na drogę i ruszyłem zdecydowanie na zachód.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji