bio-forum.pl

Jaka łąka z wełnianką i turzycą?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Jaka łąka z wełnianką i turzycą?
23.lis.06 11:42
"A. Bronowicki" (b/log.)

Witam. Jestem bardzo początkujący, jeśli chodzi o rośliny, zajmuję się bardziej ptakami. Podczas opisywania wilgotnej łąki na której wiosną będę liczył ptaki natknąłem się oprócz licznych krwawników, wrotyczy, stokłos i babek na wełniankę wąskolistną (pojedyncze okazy) i jakąś turzycę. Czy na podstawie obecności tych roślin (wełnianki i turzycy) da się ustalić, do jakiego zespołu należy ta łąka?

od sty.2007

2. Jaka łąka z wełnianką i turzycą?

Zespół to bardzo konkretne pojęcie opisywane przez gatunki charakterystyczne. Jeżeli była na łące wełnianka i turzyca to była to łąka mokra albo w tym miejscu był jakiś lokalny wysięk wodny (mógł być bardzo ograniczony) i tyle możesz powiedzieć, zespołu na pewno na podstawie tak mglistego opisu nie określisz. Martwią mnie te stokłosy.... Rodzaju Bromus na tego typu łące bym się nie spodziewała;)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji