bio-forum.pl

2014-04-18 Chrzanów park - kurdybanek, mniszek i spółka

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2014-04-18 Chrzanów park - kurdybanek, mniszek i spółka
20.kwi.14 10:48
Piotr Grzegorzek

Ten fotoreportaż obejmuje niewielki skrawek parku położony pomiędzy ulicami Mickiewicza a Ślaską. Plan zdjęciowy od wschodu ogranicza skrót łączący obie ulice, zaś od zachodu budynek Szkoły Muzycznej. Jest on na mapie oznaczony kółkiem koloru jasnoniebieskiego.

Na początku zerkamy na budynek Muzeum w Chrzanowie.

Potem spoglądamy na miejsce kultu. Na prawo stoi tablica upamiętniająca ofiary Katynia, na lewo ofiary Smoleńska.

Na kwietniku przed tablicami rośnie funkia - Hosta. Z dzikiej, naturalnej roślinności dominuje ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.

Posadzone tutaj dęby katyńskie oraz jeden smoleński zaczęły rozchylać pączki.

Za tablicami znajduje się klomb otoczony barwinkiem pospolitym - Vinca minor.

Centralne miejsce póki co zajęła rzeżucha włochata - Cardamine hirta.

Przyjrzyjmy się też kwiatowi barwinka pospolitego - Vinca minor.

Nieco dalej aż po Szkolę Muzyczną rozciąga się trawnik. Bieleją na nim stokrotki pospolite - Bellis perennis. Fioletowa plama, miejsce po ściętym drzewo to królestwo bluszczyku kurdybanka - Glechoma hederacea.

Pomiędzy nim znajdują się dwa mniszki - Taraxacum. Przyjrzyjmy się bliżej jednemu z nich.

Nie mogę w tym momencie pominąć głównego bohatera tego wątku.

Odrywamy się na chwilę od tej fioletowej plamy i zerkamy na trawnik ze stokrotkami pospolitymi - Bellis perennis.

Tutaj także zauważam małe mniszki - Taraxacum. Poświęciłem im sporo kadrów. Nie wiem, czy jest to inny gatunek w porównaniu z gigantami na obrzeżu parku, czy też skutek częstego koszenia tego trawnika.

Oto dla porównania rozwijający się koszyczek mniszka - Taraxacum oraz rozwinięty koszyczek stokrotki pospolitej - Bellis perennis.

I ponownie nasada liści tej rozetki mniszka - Taraxacum. Przy okazji widać mech płozymerzyk - Plagiomnium cuspidatum.

Na liściu mniszka - Taraxacum pojawiły się jeszcze ecja rdzy - Puccinia dioica.

A to już pniak po robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia, na którym usadowił się samotny bluszczyk kurdybanek - Glechoma hederacea.

Sfotografowałem go w taki sposób, oczywiście zniżając się do jego poziomu, aby w tle majaczyło Muzeum w Chrzanowie.

Teraz na tle płożymerzyka - Plagiomnium cuspidatum usadowił się rzeżusznik piaskowy - Cardaminopsis arenosa.

A to już zbliżenie płożymerzyka - Plagiomnium cuspidatum.

Na jego tle obejrzymy sobie liście krwawnika pospolitego - Achillea millefolium.

A to już inny klomb. Jest to królestwo bluszczu pospolitego - Hedera helix w kompozycji z podagrycznikiem pospolitym - Aegopodium podagraria.

Ponadto można tutaj zauważyć posadzone celowo parzydło leśne - Aruncus sylvestris.

Na zakończenie zniżyłem się do jego poziomu aby poprzez niego spojrzeć na Muzeum w Chrzanowie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji