Ten fotoreportaż obejmuje niewielki skrawek parku położony pomiędzy ulicami Mickiewicza a Ślaską. Plan zdjęciowy od wschodu ogranicza skrót łączący obie ulice, zaś od zachodu budynek Szkoły Muzycznej. Jest on na mapie oznaczony kółkiem koloru jasnoniebieskiego.
Potem spoglądamy na miejsce kultu. Na prawo stoi tablica upamiętniająca ofiary Katynia, na lewo ofiary Smoleńska.
Na kwietniku przed tablicami rośnie funkia - Hosta. Z dzikiej, naturalnej roślinności dominuje ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.
Za tablicami znajduje się klomb otoczony barwinkiem pospolitym - Vinca minor.
Centralne miejsce póki co zajęła rzeżucha włochata - Cardamine hirta.
Przyjrzyjmy się też kwiatowi barwinka pospolitego - Vinca minor.
Nieco dalej aż po Szkolę Muzyczną rozciąga się trawnik. Bieleją na nim stokrotki pospolite - Bellis perennis. Fioletowa plama, miejsce po ściętym drzewo to królestwo bluszczyku kurdybanka - Glechoma hederacea.
Odrywamy się na chwilę od tej fioletowej plamy i zerkamy na trawnik ze stokrotkami pospolitymi - Bellis perennis.
Tutaj także zauważam małe mniszki - Taraxacum. Poświęciłem im sporo kadrów. Nie wiem, czy jest to inny gatunek w porównaniu z gigantami na obrzeżu parku, czy też skutek częstego koszenia tego trawnika.
Oto dla porównania rozwijający się koszyczek mniszka - Taraxacum oraz rozwinięty koszyczek stokrotki pospolitej - Bellis perennis.
I ponownie nasada liści tej rozetki mniszka - Taraxacum. Przy okazji widać mech płozymerzyk - Plagiomnium cuspidatum.
A to już pniak po robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia, na którym usadowił się samotny bluszczyk kurdybanek - Glechoma hederacea.
Sfotografowałem go w taki sposób, oczywiście zniżając się do jego poziomu, aby w tle majaczyło Muzeum w Chrzanowie.
Teraz na tle płożymerzyka - Plagiomnium cuspidatum usadowił się rzeżusznik piaskowy - Cardaminopsis arenosa.
A to już zbliżenie płożymerzyka - Plagiomnium cuspidatum.
A to już inny klomb. Jest to królestwo bluszczu pospolitego - Hedera helix w kompozycji z podagrycznikiem pospolitym - Aegopodium podagraria.