Pomiędzy Jaworznem a Cięzk0wicami znajduje się spory kompleks leśny. Jego część jest Obszarem Chronionego Krajobrazu. W 2007 roku przymierzałem się do opisania przebiegającej tędy przyrodniczej ścieżki dydaktycznej. Nic z tego nie wyszło, ale zebraną wówczas dokumentację postanowiłem opublikować. W sumie będą to trzy części, tak jak to zaznaczyłem na mapie firmy Compass. Będziemy się poruszać w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Zaczynamy od odcinka jasnozielonego.
Zaczynam od skraju lasu, w miejscu gdzie ulica Botaniczna łączy się z głównymi drogami. Tutaj dokumentuję wierzbą purpurową - Salix purpurea porażoną przez rdzę Melamposora epitea.
Była tam również gorczyca polna - Sinapis arvensis.
Następnie oglądam wilczomlecz obrotny - Euphorbia helioscopia porażony przez mączniaka - Sphaerotheca euphorbiae.
Ruszam teraz zdecydowanie w kierunku Ciężkowic. Skraj lasu jest pozbawiony drzew. Na pierwszym planie mamy pasmo nawłoci - Solidago.
A to już portret bodziszka błotnego - Geranium palustre.
Ważną rolę w tym okrajku odgrywa głóg - Crataegus. Jest to gatunek zbliżony do Crataegus monogyna.
Dalej mijamy młody dąb szypułkowy - Quercus robur.
Nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis występuje tutaj w dużej ilości. Część roślin poraża mączniak - Golovinomyces cichoracearum.
Na poboczu drogi odnotowałem jeszcze szeroko pojmowanego krwawnika pospolitego - Achillea millefolium.
A to już liść pasternaku zwyczajnego - Pastinaca sativa porażony przez Ramularia pastinacae. Mam okazy w zielniku.
Następnie dokumentuję mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus
Kolejny gatunek to bylica pospolita - Artemisia vulgaris.
Niedaleko krzyża rośnie dąb szypułkowy - Quercus robur o bardzo słabo klapowanych blaszkach liściowych.
Skręcam teraz do lasu. Na jego skraju była bylica pospolita - Artemisia vulgaris porażona przez Cercospora ferruginea.
Blisko drogi natrafiłem na silnie przebarwionego derenia świdwę - Cornus sanguinea.
Jest tutaj także olsza czarna - Alnus glutinosa.
W przydrożnym rowie natknąłem się jeszcze na nerecznicę samczą - Dryopteris filix-mas.
Teraz pozwolę sobie na pokazanie plastycznego ujęcia dębu szypułkowego - Quercus robur. Smugi na zdjęciach to miotane wiatrem liście traw.
I tak dotarłem do końca tego odcinka. Tutaj znajduje się jedna z tablic dydaktycznych na trasie ścieżki.
Znajduje się ona pod gigantycznym świerkiem pospolitym - Picea abies.
W tej okolicy znalazłem koźlarza czerwonego - Leccinum. Skończył w potrawce. Znaczy się suszka nie ma.
Ta rozpostarta huba rozwijała się na gałęzi czeremchy pospolitej - Padus avium. Niestety dla wszystkich prezentowanych tutaj grzybów brak okazów zielnikowych.