bio-forum.pl

Grzyby dekoracyjne

bez logowania - można przeglądać

od paź.2005

1. Grzyby dekoracyjne

Najładniejsze na wielkim stole są grzyby. Bardzo łatwo je wykonać i pomysłów powinno być sporo. Prócz grzybków z jajka i pomidora, prezentuje Wam inne, pewno wszystkim znane, a może nie.

mam nadzieję, ze podchwycicie temat i urosną nam tutaj wspaniałe grzyby, po które z chęcią będą sięgali kucharze przed wielkimi i małymi imprezkami.

od wrz.2020

2. Grzyby dekoracyjne

Ojej. Wspaniałe grzybki. Jeszcze takich nie widziałam.

od paź.2005

3. Grzyby dekoracyjne

Czy na Waszych stołach światecznych, urosną takie grzybki?:-)

od paź.2005

4. Grzyby dekoracyjne

Myślałem, że to dobry pomysł, pokazywać tutaj grzybki dekoracyjne. Niestety nie ma fotkek nowych. Kochani wstawiajcie tutaj grzybki i te z jajka i te z pomidorka. Nie zostawiajcie moich grzybków bez towarzystwa.

od lis.2006

5. Grzyby dekoracyjne
01

Mam muchomorka z pomidorka:-)

od paź.2005

6. Grzyby dekoracyjne

No i mamy kolejmego grzybka i to od Grzybiarza:-)

Pokazujcie swoje i swoich znajomych grzyby stołowe:-)

od gru.2003

7. Grzyby dekoracyjne

.... taki sobie sobotni obiad...

od paź.2005

8. Grzyby dekoracyjne

Śliczne borowiczki:-)

od gru.2003

9. Grzyby dekoracyjne

Rysiu! Twoje grzybki zlotowe zostały oficjalnie skonsumowane. Czekamy na przepis na zalewę;-)

od paź.2005

10. Grzyby dekoracyjne

No to muszę otworzyć nowy wątek.

od paź.2005

11. Grzyby dekoracyjne

Nowy rok, nowe pomysły. U mojej siostrzyczki Danusi, urodzinki. Tym razem grzybki przeszły wiele poprawek. Został im trzon, ale głowy, to zupełnie inny pomysł - jabłko i papryka:-)

Dodając trochę leśnych dodatków, grzybki te były w centrum zainteresowania. Oto one:

od mar.2007

12. Grzyby dekoracyjne

nie no rewelacyjnie to wygląda-juz te z chleba wyglądaja świetnie ale to jest pomysł godny naśladowania i napewno u mnie na stole doczeka się swojej wersji.

od paź.2005

13. Grzyby dekoracyjne

Koniecznie zrób fotki. Musimy nasze stoły dekorować tym, co najładniejsze - grzybami:-)

od paź.2005

14. Grzyby dekoracyjne

Czy przygotowujecie na ten rok jakies nowości?

od paź.2005

15. Grzyby dekoracyjne

Ten temat nie będzie martwy:-)

Dekorowanie stołu na wszelakie imprezy, to połowa sukcesu.

To co jest na talerzu, misce czy innej paterze, musi prócz odpowiedniego smaku, zapachu też odpowiednio wyglądać.

Teraz, kiedy jeszcze możecie zdążyć z przygotowaniem tej dekoracji, kilka słów o niej.

To prawdziwy grzybek do zjedzenia. Nie każdy potrafi zająć tak miejsce na talerzu jak On. Pięknie wygląda i wspaniale się prezentuje. Trzeba go jednak przygotować wcześniej - teraz, kiedy rośnie.

Wycinamy całą gromadę, ściśle zwartych grzybków. Ważne, aby były młodziutkie i nie uszkodzone przez robaczki czy ślimaczki. Muszą być jędrne u ciemne.

Takie całe gniazda marynujemy. Muszą delikatnie wchodzic do słoka, aby nie było problemu z ich wyjęciem. Najlepiej zamarynować kilka gniazd w słoiku. Jest wtedy wieksze prawdopodobieństwo, że któreś będzie sie świetnie trzymało razem i po wstawieniu w sałatkę czy majonez, będą wygądały jak żywe.

Teraz fotka grzybkw w słoiku - uwaga: OPIEŃKI

od gru.2003

16. Grzyby dekoracyjne

Fajnie wygląda ale trzonki od opieńki są błeeeeee

od paź.2005

17. Grzyby dekoracyjne

Niby masz rację.

1* Nie trzeba jeść trzonków

2* Są potrzebne, żeby usadzić owe grzybki w sałatce

3* Młode trzonki opieniek nie są bee:-) co sam doświadczyłem organoleptycznie:-)

od lip.2008

18. Grzyby dekoracyjne

Rysiu, czy te opieńki chwilkę obgotowałeś przed włożeniem do słoika? Domyślam się, że nie, ale..... Jak długo gotowane były w słoiczkach że są takie ładne? Proszę o instruktaż, bo jutro wybieram się na "zbiory"

od kwi.2004

19. Grzyby dekoracyjne

Zależy, które trzonki od opieniek. Te młodziutkie twardziutkie, które chrupią pod nożem są pyszne.

od paź.2005

20. Grzyby dekoracyjne

Teresko. Wszystkie grzyby w zalewie w słoikach są robione tak samo. Nie jest tutaj ważne, czy są dekoracyjne czy nie. Wszystkie są zjadliwe:-)

Czym się rózni ten dekoracyjny od innych? Te są zagotowane w całych kłębach i w całych kłebach po przegotowaniu w słonej wodzie, wkładane do słoików. Zalane zalewą i...

1*... pasteryzow3ane jesli były zalanezimna zalewą i schłodzone grzybki

2*... nie pasteryzowane, jesli zakrecone z goracymi grzybkami i gorącej zalewie.

Zawsze pasteryzowałem. Jednak tutejsi grzybofisie, udowodnili mi, że zalane gorące i zamknięte na gorąco, nie muszą być już pasteryzowane ( dotyczy zalew octowych!!!).

od kwi.2004

21. Grzyby dekoracyjne

Ja nie pasteryzuję

od paź.2005

22. Grzyby dekoracyjne

Te opieńki dekoracyjne można zjeść:-)

od paź.2005

23. Grzyby dekoracyjne

Kto korzystał ze wzorców grzybów dekoracyjnych?

Ciągniemy temat czy zamykamy?

od gru.2003

24. Grzyby dekoracyjne

Ciągniemy :) Mirkowe inspiracje

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji