bio-forum.pl

2007-08-05 Płaza Dolna - przystanek na granicy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007-08-05 Płaza Dolna - przystanek na granicy
13.kwi.14 07:47
Piotr Grzegorzek

Tytułowy przystanek znajduje się w miejscu, gdzie kończy się terytorium gminy Chrzanów a zaczyna terytorium gminy Babice, a dokładniej Wygiełzowa. Tego dnia w tej okolicy, a miejsce jest oznaczone na mapie jasnoniebieskim kółkiem spędziłem kilka chwil. Dlaczego się tutaj znalazłem i dlaczego byłem tak krótko nie pamiętam.

Na początku przydybałem larwę odorka zieleniaka

Potem był kwitnący mlecz kolczasty - Sonchus asper.

Następnie skupiłem się na wnętrzu pustego koszyczka chabra - Centaurea. Tym razem chodziło mi o efekt artystyczny nie taksonomiczny.

Następnie był jakiś szarańczak.

W końcu natrafiłem na ślad pewnego dramatu. Oto szczątki ogrodnicy niszczylistki, która grała rolę posiłku pająka, prawdopodobnie krzyżaka zielonego.

Miętę długolistną - Mentha longifolia odwiedzały pszczoły miodne.

Ten kwiat chociaż udatnie, uchwyciłem bardzo niefortunnie. Nie powiem, czy to kościenica wodna - Myosoton aquaticum czy też gwiazdnica gajowa - Stellaria nemorum.

Tego motyla też od tamtego czasu wciąż nie udało mi się oznaczyć. Tak było do 16 stycznia 2023. w końcu ustaliłem, że to zalotnica lisianka.

Pewny za to jestem tego ślimaka. Jest nim bursztynka - Succinea putris.

Na chwilę oderwałem się od pięknych okoliczności przyrody aby uwiecznić błoto.

W dalszym ciągu polując na owady zwróciłem uwagę na pszczolinkę paskowaną przebywającą na wrotyczu - Tanacetum vulgare.

Ostatnim "upolowanym" tego dnia owadem był przedstawiciel Syrphidae, którego oznaczyłem jako Syritta pipiens.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji