bio-forum.pl

Amarylis - czy uzyskałam nasiona? foto

bez logowania - można przeglądać

użytkownik obecnie bez konta na forum

1. Amarylis - czy uzyskałam nasiona? foto
11.kwi.14 20:01
Anna Koźmińska ("kapriczjoza")

Witam, na wstępie może napiszę, że jest to tak naprawdę mój pierwszy kwiatek, dostałam go w spadku po poprzednich lokatorach mojego obecnego mieszkania.

Kiedy go zobaczyłam był uschnięty i obcięłam mu wszystkie liście i tak naprawdę nie wiedziałam co z niego będzie. Gdy wypuścił mi pierwszy pęd i po jakimś czasie zaczęły pojawiać się z niego kwiaty byłam przeszczęśliwa. Pojawiło się 6 pięknych kwiatów, a z następnego pędu kolejne 6 :)

Dzisiaj zauważyłam że coś wyrosło z jednego z zeschniętych już kwiatków i zastanawiam się czy to nie nasionko? Jeśli tak to co mam z tym zrobić dalej...

od cze.2010

2. Amarylis - czy uzyskałam nasiona? foto
12.kwi.14 15:55
Piotr Grzegorzek

To na razie jest owoc. Nasiona znajdują się w środku, ale do ich dojrzenia jest sporo czasu. Jak będzie gotowe torebka sama się otworzy.

od sie.2012

3. Amarylis - czy uzyskałam nasiona? foto

Czy to na pewno amarylis? Wydaje mi się, że jest to zwartnica (Hippeastrum).

od kwi.2001

4. Amarylis - czy uzyskałam nasiona? foto
13.kwi.14 20:39
Marek Snowarski "admin"

Oczywiście Hippeastrum ale w potocznej mowie ludzie to nazywają amarylisem i tego się nie wykorzeni. W mojej ocenie nie ma szans na zadomowienie się w potocznej polszczyźnie czegoś innego.

użytkownik obecnie bez konta na forum

5. Amarylis - czy uzyskałam nasiona? foto
16.kwi.14 10:46
Anna Koźmińska ("kapriczjoza")

dziękuje bardzo za odpowiedzi, w takim razie czekam na nasiona...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji