bio-forum.pl

2013-11-18 Regulice - powrót do źródła triasowego

bez logowania - można przeglądać
#1

od cze.2010
#0

1. 2013-11-18 Regulice - powrót do źródła triasowego
9.kwi.14 22:34
Piotr Grzegorzek

Pozostał nam już tylko krótki odcinek do pokonania. Teraz będzie to trasa oznaczona kolorem fioletowym. Na jej końcu, tak jak w tytule znajdzie się źródło triasowe powszechnie, ale błędnie nazywane jurajskim.

Zaczynamy wchodzić do doliny cieku starannie unikając oznaczonego ogrodzenia.

Było sporo miejsca pomiędzy ciekiem a ogrodzeniem.

Rzeką płynęło sporo wody.

W miejscu, gdzie ciek wchodził w las dolina się stała się bardziej wąska. Był to jednak stan przejściowy.

Rzeka w tym momencie nie wyróżniała się czymś szczególnym.

To był już prawie koniec, o czym świadczyły pokazujące się na prawym brzegu zabudowania.

Natrafiłem także na lokalne ujęcie wody źródlanej.

Blisko wody pojawiały się paprocie. Tutaj jest to nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.

Widok wciąż jest malowniczy.

Z lokalnej roślinności zwracam uwagę na szczawik zajęczy - Oxalis acetosella.

Jest też malina - Rubus idaeus.

Zarysowują się już pierwsze oznaki cywilizacji.

Tym nie mniej na początku ciekawa krocząca olsza czarna - Alnus glutinosa.

W końcu zostajemy skołowani.

Tym nie mniej rzeka nie wygląda źle.

Zabudowanie, które widzieliśmy uprzednio to stodoła.

Po nią znajdujemy różnorodne odpady.

I tak lądujemy przy ulicy Kamienna.

Droga i rzeka przechodzą pod byłą linią kolejową.

Patrzymy teraz na tabliczkę z nazwą ulicy.

Następnie po przejściu pod linią kolejową ruszamy na południe.

A to już wspomniane w tytule źródło triasowe błędnie zwane jurajskim. Tym razem woda była bardzo czysta.

Tutaj można zobaczyć moje odbicie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji